“La independència no afectarà la festa dels bous a l’Ebre”

delta

Els participants al debat taurí i la possible afectació per la possible independència catalana (Foto:Ràdio Delta)

Així es pronunciaven sobre el tema, responsables polítics de diversos partits, al debat organitzat per Ràdio Delta i emès per les EMUTE

Admetien però  el desconeixement que hi ha sobre el tema a la resta de Catalunya  i que fa falta fer molta pedagogia per a que la festa pugui “ser entesa”

(J.Roig/Ràdio Delta).-La possibilitat de que, els bous, tal i com els entenem a les TTEE, poguessin ser prohibits en una hipotètica Catalunya independent , va ser el tema del debat plantejat al programa “Espai Taurí” que es produeix a Ràdio Delta i que emetem les EMUTE
En aquesta debat, moderat per Amado Cebolla, i en que hi van intervenir el regidor d’ERC-Amposta, Adam Tomàs, la presidenta de CiU a les Terres de l’Ebre, Imma Juan, el popular Domingo Bertomeu i el regidor socialista deltebrenc Joan Alginet, la primera qüestió que es va plantejar va ser que passarà amb la festa dels bous, si Catalunya es finalment independent.

Adam Tomàs va assegurar “s’han prohibit les corrides, i si s’haguessin volgut prohibir els bous, ja s’hagués fet. La independència no afectarà en res els bous a les Terres de l’Ebre” Tomàs va dir que no s’entendria que la independència propiciés un panorama que pogués prohibir els bous. “No treballo per la independència perquè després vinguin i em diguin que hem de liquidar este patrimoni, això és evident” es defensava el regidor republicà.

La presidenta de CiU a les Terres de l’Ebre, Imma Juan va dir que hi havia un blindatge consensuat que garantia la perdurabilitat dels correbous, gracies al treball de molts partits que van aconseguir posar-se d’acord per a elaborar un marc legal que ha de protegir-los.
Al debat, promogut per l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre amb motiu del 9-N, també hi va participar el socialista Joan Alginet, que també va augurar que els bous “no tenen per què perillar”. El socialista, que va recalcar que no parla en nom del conjunt del PSC, sinó només en nom propi, va explicar: “Els bous formen part de la nostra identitat”.

Per la seua banda el popular Domingo Bertomeu va defensar que en un suposat estat independent català no veia tant garantida com els seus companys la supervivència de la festa dels bous al territori.

Finalment tant Tomàs com Juan i Alginet coincidien al final de debat en reconèixer que hi ha una gran incomprensió pels bous arreu de Catalunya. De fet Alginet explicava que els problemes que havia tingut per portar una samarreta de ‘bous per la independència’ a Banyoles. “Cal fer més pedagogia” reconeixien el polítics ebrencs, que, més enllà del debat sobre la independència, van acabar reflexionant sobre la incomprensió que generen els bous al conjunt del país “Calen imatges a la televisió d’una tarda de bous, perquè les vegin a la Catalunya Nord” concloïa Alginet.