Més de cent entitats alerten: «El nou pla hidrològic comença aquí»

nusOrganitzacions de tot l’Estat, entre elles la PDE, denuncien les maniobres legals per aprovar transvasaments per decret.
Els canvis “per la porta falsa” arriben a través d’esmenes a la Llei d’Avaluació Ambiental.

(aguaita.cat).-Més de cent organitzacions de tot l’Estat espanyol han emès esta tarda un comunicat per denunciar les maniobres “per transvasar, centralistes i privatitzadores” del govern en la gestió estatal de l’Aigua. “El Partit Popular -asseguren- està canviant les regles del joc en matèria d’aigua per la porta de darrere, sense debat ni participació pública”, afirmen les entitats denunciants, entre les quals figuren la Plataforma en Defensa de l’Ebre, Coagret, la Fundació Nova Cultura de l’Aigua, Greenpeace, Ecologistes en Acció i SEO/Birdlife. Segons expliquen, el PP es disposa a modificar el Pla Hidrològic Nacional a través del tràmit d’esmenes de la Llei d’Avaluació Ambiental, i es pot aprovar en una setmana. Els canvis realitzats permetrien, per exemple, “autoritzar un transvasament des de l’Ebre sense cap acte legislatiu addicional”, alerten.

L’operació en marxa, tal com han tret a la llum, és la següent: “Sobre la base del Memoràndum signat entre el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient i les regions de Múrcia i València relatiu al transvasament Tajo-Segura, un grup d’experts vinculats a les regions del Segura, i coneguts per la seva fèrria defensa dels transvasaments a esta conca, ha elaborat en secret i amb total opacitat, la modificació no solament del règim legal del transvasament Tajo-Segura, sinó també de la Llei d’Aigües i del Pla Hidrològic Nacional, en diverses disposicions introduïdes per sorpresa el passat mes d’octubre en el tràmit d’esmenes a la Llei d’Avaluació Ambiental al Congrés”. Esta estratègia dona “un gir radical no només a la regulació del transvasament Tajo-Segura, sinó també a la política d’aigües a l’Estat”, han denunciat en el comunicat, en què també lamenten que no hi haurà cap debat ni informació pública, i eludix qualsevol participació d’importants Comunitats Autònomes que podran veure’s afectades per esta regulació, com Aragó, Catalunya, Andalusia, Castella i Lleó, etc.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada