Unió de Pagesos denuncia que el preu de l’oli d’oliva es ven per sota els costos de producció per segon any consecutiu

El responsable nacional del sector de l'oli i l'olivera d'UP, Miquel Blanch (esquerra), i el coordinador d'UP al Baix Camp, Josep Ferré, durant la roda de premsa.(Foto ACN)

Unió de Pagesos denuncia que continua l’enfonsament dels preus del sector de l’oli de d’oliva, ja que durant aquesta campanya es continua venent per sota els costos de producció. Aquest fet suposa unes pèrdues de 800 euros per hectàrea per al productor per segon any consecutiu. Per aquesta campanya el preu ha caigut, respecte a la mitjana de les campanyes que van de 2005-2006 a 2007-2008, el 35% per a l’oli d’oliva verge extra, el 32% per a l’oli d’oliva verge i el 33% per a l’oli d’oliva refinat.

El sindicat  reitera que aquesta crisi de preus es deu a la pressió que exerceix la gran distribució (hipermercats, supermercats i tendes discount), a l’hora de fixar el preu, ja que a l’Estat compta amb una quota de mercat del 86 per cent del total de les vendes en el cas de l’oli d’oliva, i del 88 per cent en el cas de l’oli d’oliva verge extra. A més, a tot  l’Estat, un 57 per cent de l’oli d’oliva i un 44 per cent de l’oli d’oliva extra verge es venen sota marca blanca, segons dades del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marítim.

En aquest sentit, el sindicat recorda que el juny de 2009 ja va alertar de la greu situació del sector per aquest motiu i que en va informar al Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, tot fent-li arribar un seguit de mesures per tal de pal·liar les pèrdues dels productors.

Unió de Pagesos reclama que aquestes mesures s’apliquin el més aviat possible, sobretot després del debat monogràfic que va celebrar el Parlament de Catalunya el 14 d’abril passat i en el qual es va posar de manifest la necessitat de fer front a la crisi que pateix el sector.

El responsable nacional del sector de l’oli i l’olivera d’UP, Miquel Blanch, reiterava ahir  que la crisi de preus és ,en gran part, responsabilitat de la gran distribució, que són qui  fixen els preus de l’oli  i generen una situació de  col·lisió d’interessos i de posició de domini vers els agricultors.
Amb això, el sindicat ha demanat als dos executius que duguin a terme una investigació per comprovar si les grans distribuïdores ‘infringeixen la llei per abús de posició dominant’.

Unió de Pagesos va fer examinar l’any passat diferents olis d’oliva verge extra venuts per la gran distribució i es va detectar que els de marca blanca estaven al llindar de la qualitat exigida per a poder ser etiquetats com a tals.Segons UP, els olis d’oliva verge extra de marca blanca venuts en aquests supermercats ‘estan en el llindar de la qualitat exigida’ per poder ser etiquetats com a tals, de manera que ‘s’ha de desconfiar dels olis d’oliva per sota dels quatre euros el quilo’. Cal destacar que un 57% de l’oli d’oliva i un 44% de l’oli d’oliva extra verge venuts a l’Estat són de marca blanca.

A banda  UP també demana incrementar les inspeccions i controls de l’etiquetatge per evitar possibles fraus al consumidor. El sindicat també va detectar en els mateixos estudis un etiquetatge incorrecte respecte als termes de denominació d’alguns olis de la gran distribució i ho va comunicar a l’Agència Catalana de Consum. Aquest fet va comportar que les empreses demandades esmenessin les seves etiquetes.

El sindicat creu que l’ Administració tindria que invertir en promocionar els beneficis i la qualitat dels olis d’oliva verge i extra verge catalans  endegant una campanya decidida per tal d’incrementar el consum d’oli verge i verge extra i aconseguir passar de l’actual consum de 2,7 litres per persona i any als 3,7 litres per persona i any. Assolir aquesta xifra implicaria consumir tot d’oli verge i verge extra que es produeix a Catalunya. A més dels diversos estudis que han demostrat els nombrosos beneficis per a la salut d’aquests olis, consumir-los també suposa la reducció d’emissions de CO2, ja que són productes de proximitat, així com l’adquisició d’aliments de qualitat respecte als de les marques blanques, ja que aquests sovint arriben ben just al límit de qualitat exigit.

També caldria adequar la fiscalitat dels productors a la pèrdua d’ingressos que estan tenint com a conseqüència de la crisi de preus. Aquesta mesura es va aconseguir aplicar l’any passat però és necessari que també s’apliqui aquest any ja que els preus no s’estan recuperant.

Finalment i per salvarel sector oliecola UP cre que s’ hauria de modificar les normes de comercialització per què no es pugui barrejar l’oli d’oliva amb el de llavor. Unió de Pagesos està elaborant, juntament amb La Unió confederal, una proposta legislativa per aconseguir que la Unió Europea prohibeixi les barreges d’oli d’oliva amb el de llavor.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada