Santa Bàrbara demanarà que les Festes de Sant Gregori siguin declarades Patrimoni Festiu de Catalunya

ESTA

El municipi es disposa a viure la festa patronal de Sant Gregori amb aquest anunci desprès de considerar que els actes que s’hi celebren, podrien ser-ne mereixedors.

La cantada de jotes del país a les pubilles i la proclamació oficial de les mateixes, a la manera tradicional, traslladen per unes hores al poble més d’un segle enrere.

(J.Roig/T.G.).-Aquest cap de setmana Santa Bàrbara celebrà els actes centrals de la festivitat de Sant Gregori, copatró del nostre poble, una festivitat que va a l’alça amb l’ inclusió cada any de nous elements pensats per enaltir la cultura tradicional i que no han parat d’evolucionar des de que es van posar en marxa, fa més d’una dècada, quant es va començar a vestir la festa de la elecció de pubilles anant les autoritats i acompanyants a demanar-les als pares amb carruatges i vestits a la manera tradicional o es van començar a organitzar diversos tallers com els de Dolçaina, la recuperació dels balls típics i el d’ornamentació, entre altres, per complementar-la.

Ara i en vista de l’embranzida que ha pres la celebració, des de la regidoria de Cultura i des de l’àrea de Promoció Econòmica i Turisme, de la que n’és responsable Eduard Roldán es vol fer un pas més i s’ha començat a gestionar la petició per demanar que la celebració sigui declarada com a Patrimoni Festiu de Catalunya.

En quant al programa d’activitats, la Festa Revival al Poliesportiu Municipal organitzada per la penya “Planers pels Bous”, el divendres per la nit i el Bou capllaçat de la ramaderia d’ Hilario Princep, el dissabte a les vuit del matí, encetaran la celebració que tindrà la seua continuïtat el mateix dissabte a partir de les set de la tarda amb la cantada de cobles a les pubilles que es presentaran aquest 2016. La regidora de Festes, Judit Lleixà, explicava que els balladors i cantadors de jotes es dividiran en dos grups per anar a saludar-les amb uns versos personalitzats i escrits expressament per a les noies. Per a Lleixà, aquest és un dels actes més emotius de la celebració.

Demà dissabte també hi haurà un sopar de germanor a la plaça Major i el diumenge els comerços posaran els taulells al carrer mentre es celebra la tercera trobada de Puntaires de les TTEE.
Ja per la tarda, a partir de les cinc i mitja, les comitives formades per autoritats i convilatans, vestits segons els costum tradicional, recorreran el poble acompanyats pels carruatges dels Amics del Cavalls per anar a les cases  de les pubilles 2016 i fer-ne la petició als pares. La festa acabarà amb la proclamació oficial i l’elecció de les Pubilles Majors a la manera tradicional. Les joves col•loquen cadascuna una foto seua en un sobre tancat perquè sigui desprès l’atzar el que decideixi aquest títol honorífic. Per cloure l’acte i a la mateixa plaça, es farà la típica ballada de jotes del pais.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada