Unanimitat a Tortosa per reclamar la creació de la vegueria de l’Ebre però no per donar suport al projecte de Llei

El ple de l’Ajuntament de Tortosa ha aprovat per unanimitat reclamar la creació de la vegueria de les Terres de l’Ebre, de forma immediata, i que la llei que ho faci concreti el sistema de finançament i les seves competències. Així ho diu el text de la moció, presentada per CiU, que ha estat assumida per la resta de partits. No ha tingut la mateixa resposta la moció que, minuts abans, ha presentat el PSC on es reclamava el suport al projecte de Llei de Vegueries que s’està tramitant al Parlament, així com el rebuig a l’acord de la Diputació de Tarragona que demana la paralització d’aquesta Llei. L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha fet servir el seu vot de qualitat perquè la moció no prosperés.ACN

La primera de les mocions sobre la vegueria que s’han debatut al plenari de l’Ajuntament de Tortosa d’aquest dilluns ha estat la proposada pel grup municipal del PSC. El seu portaveu, Joan Sabaté, ha recordat l’anhel històric del territori ebrenc i de la ciutat de Tortosa, en particular, per tenir la vegueria; i ha explicat que la moció es presenta davant la necessitat que Tortosa es manifesti sobre aquest tema. Sabaté ha admès que la llei pot millorar i és tasca ‘dels grups parlamentaris’; però ha deixat clar que cal ‘una posició de Tortosa amb veu alta i clara i sense matisos’, després que la Diputació de Tarragona hagi aprovat un acord on demana la paralització de la Llei.

L’articulat de la moció no ha convençut al portaveu del grup municipal del PP, Antonio Faura, que s’ha abstingut; mentre que sí que hi ha donat suport el portaveu del grup municipal d’ICV, Jaume Forcadell; i el d’ERC, Ricard Forés. Per Forcadell, el projecte de Llei és millorable des del punt de vista territorial i ha recordat que la de l’Ebre és la única vegueria que no es qüestiona; mentre que Forés ha reivindicat el paper d’ERC en l’impuls d’aquesta llei, així com la reivindicació de millores al projecte.

Els únics que s’han posicionat contrari han estat els regidors de CiU que, en boca de la seva portaveu, Meritxell Roigé, ha titllat la moció de ‘partidista’ i que ‘només busca la confrontació amb la Diputació’. La regidora ha criticat el finançament i les competències que fixa la Llei, tal com està, i ha justificat el seu vot contrari perquè ‘no podem donar suport al projecte sense condicionants’.

L’alcalde ha hagut de fer servir el vot de qualitat per desempatar el resultat de la votació ja que hi havia 10 vots favorables, 10 contraris (dels regidors de CiU), i l’abstenció del PP.

Més sort ha tingut la moció de CiU que ha rebut el suport de tots els grups municipals. La portaveu del grup, Meritxell Roigé, ha recordat que la vegueria de l’Ebre es podria crear amb una Llei de transició, com el conseller Ausàs va preveure en el seu moment; però que ‘és legítim’ plantejar una ordenació territorial global. Amb tot, ha deixat clar que perquè CiU hi doni suport cal que es concreti el sistema de finançament i els recursos de la vegueria de l’Ebre, així com les seves competències.

Aquest cop, el regidor del PP ha votat a favor; Forcadell (ICV) ha assegurat que no era ‘incompatible’ amb l’altra i ha atribuït a la ‘precampanya’ electoral el debat que s’havia generat; de la mateixa manera que ho ha fet el portaveu d’ERC. Per la seva part, el portaveu del PSC, Joan Sabaté, ha criticat la justificació que CiU fa a la moció però l’ha votat favorablement ‘perquè nosaltres no actuem per consigna de partit i no votarem en contra d’una moció que demani la creació de la vegueria de l’Ebre’.

En acabar el debat plenari, el portaveu socialista ha qualificat de ‘greu’ el fet que l’alcalde de Tortosa hagi hagut de fer servir el vot de qualitat per votar contra el projecte de Llei de vegueries que crea la de les Terres de l’Ebre. Sabaté ha explicat que el PSC per demostrar que Tortosa està per sobre de qualsevol interès de partit ha votat a favor d’una moció de CiU ‘irrealitzable’ que planteja ‘crear la vegueria de l’Ebre com un bolet estrany a Catalunya’. ‘Hem volgut evidenciar que per sectarisme de partit s’estan oposant a la vegueria de l’Ebre. Això és lamentable i avui és un dia trist’, ha conclòs el regidor socialista.

Per la seva part, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, s’ha mostrat molt satisfet que l’Ajuntament de Tortosa s’hagi pronunciat de manera unànime a favor de crear la vegueria de l’Ebre de forma immediata, i a la vegada, dotada de finançament i competències; i ha assegurat que això ha estat possible perquè la moció estava creada en positiu. Davant les crítiques de Sabaté, Bel ha manifestat que entén la situació ‘d’angoixa’ que viu el PSC perquè ‘un cop més presenta una proposta que ha obtingut un fracàs rotund’, mentre la de CiU ha comptat amb el suport de tots. L’alcalde ha anat més enllà i ha manifestat que el PSC s’ha vist obligat a donar un vot que no volia fer davant el posicionament de la resta de forces polítiques.

Via lliure per a l’externalització del 49% de l’empresa d’aigües
A més del debat de les mocions sobre la vegueria, el plenari d’aquest dilluns també ha viscut un llarg debat sobre la proposta de l’equip de govern d’externalitzar prop del 49% de l’Empresa Municipal de Serveis Públics (EMSP). La proposta ha tirat endavant malgrat els vots contraris d’ICV i el PSC.

Una de les veus més crítiques ha estat la del portaveu d’ICV, Jaume Forcadell, que ha negat que s’hagi optat per aquesta decisió per buscar un soci tecnològic sinó perquè ‘l’Ajuntament no té liquidesa i ha triat el camí més fàcil per aconseguir diners’. A més, ha criticat que no es blindin les tarifes de l’aigua, així com la previsió de creixement del consum que es fa al llarg dels 25 anys de la concessió. Pel regidor ecosocialista, si no es compleix la previsió d’augment del consum s’haurà de compensar amb l’increment de tarifes. A més, també ha rebutjat que només s’inverteixi en la xarxa 400.000 euros anuals durant els 25 anys. ‘Els beneficis s’haurien de revertir en la millora del servei’, ha afegit.

Per la seva part, el portaveu del PSC, Joan Sabaté, ha criticat la davallada en la inversió anual que es farà a la xarxa d’aigua, així com el fet que l’externalització del 49% de l’empresa es faci per motius econòmics. ‘Això és pa per avui i gana per a demà’, ha afegit.

El portaveu d’ERC, Ricard Forés, ha justificat el vot positiu a la proposta del seu grup perquè l’Ajuntament necessita diners; mentre que l’alcalde ha assegurat que la inversió anual que es farà serà superior a la que s’ha fet fins ara, i que els increments en el preu de l’aigua seran menors que els fets per l’anterior govern municipal. A més, ha afirmat que els recursos nets que rep l’Ajuntament pel cànon seran més alts perquè el crèdit de l’EMSP es cancel·larà.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada