S’inaugura l’exposició “Godall, l’esperit del carnaval”

carnavalÉs una mostra dels elements més emblemàtics del carnaval més popularde les Terres de l’Ebre que té els seus orígens a final del s XIX

A l’exposició “Godall, l’esperit de carnaval”,  s’hi representen els  motius tradicionals d’aquest esdeveniment tan singular a les Terres de l’Ebre que gaudeix d’una llarga trajectòria ja que se celebra des de final del s. XIX de manera ininterrompuda, exceptuant els tres anys de la Guerra Civil.

L’exposició consta d’un recull dels cartells de diferents edicions d’aquesta celebració, així com de màscares, de disfresses tradicionals i d’una recreació de la farinada i de la mascarulla, els esdeveniments més emblemàtics que conserven unes peculiaritats que li confereixen originalitat i exclusivitat que s’han mantingut en la seva essència.

La farinada consisteix en un bombardeig de farina entre els participants que van pels carrers del poble seguint la xaranga i armats amb bosses, poals i fins i tot carretes plenes de farina i la mascarulla és un ball de disfresses confeccionades a partir de peces de roba i objectes de procedència diversa amb la finalitat d’amagar la identitat.

A més, cal destacar el ball de disfresses en què les màscares treuen a ballar els que no van disfressats i poden escollir o canviar lliurement de parella.

També s’hi projecten imatges de com ha anat evolucionant, en funció dels diferents esdeveniments i situacions polítiques i culturals, que es remunten a tots els temps. D’aquesta manera, es vol donar a conèixer aquesta manifestació del patrimoni viu de Godall, un carnaval que ha estat declarat festa d’interès comarcal i que s’està en tràmits per declarar-se’n de tot Catalunya.

L’actual carnaval és també hereu d’altres elements ja desapareguts que només perduren en la memòria del poble, com les rondalles pel carrer i l’enterrament de la sardina.

Amb el temps ha incorporat les cercaviles amb música, el pregó de carnestoltes, els àpats populars i altres activitats lúdiques i festives.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada