Els pagesos catalans es manifestaran el 20 de febrer a Barcelona en la ‘pitjor’ crisi de preus mai viscuda pel sector

foto-tapia-d-unio-de-pagesos

El sindicat Unió de Pagesos ha convocat per al proper 20 de febrer una manifestació a Barcelona per demanar mesures urgents tant al govern estatal com al de la Generalitat en la ‘pitjor’ crisi de preus viscuda mai al sector. Tres distribuïdors (Carrefour, Mercadona i Eroski) concentren el 57% de la distribució de productes agraris i el sector assegura que amb el lliure mercat els preus han caigut en picat i la pagesia no pot subsistir. Per això, han convocat una protesta per fer veure a les administracions ‘que els pagesos existeixen’ i per demanar mesures fiscal avantatjoses pel sector i també una reforma de la política agrària que els protegeixi davant les grans cadenes. (Text i foto ACN)

El sector de la pagesia no recorda mai una crisi de preus com la que s’està vivint actualment. El coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball, ha assegurat que el sector havia viscut crisi de productes concrets i que es reproduïen de manera cíclica però mai una crisi que afectés tots els productes de forma general. Els culpables són, segons el sindicat, els governs estatal i català ‘per no apostar per una nova política agrària’ que protegeixi el sector davant les grans cadenes de distribució.

‘En un context de lliure mercat no existeix una intervenció que fixi uns preus mínims i els distribuïdors van baixant els preus i escanyen les cooperatives perquè saben que no tenen res més’, ha detallat Caball. Davant aquesta situació, el sindicat demana a l’administració mesures fiscals que ajudin la pagesia, també plans que permetin donar crèdits a interès cero als pagesos en moments de crisi o plans de reestructuració d’explotacions deficients, entre d’altres.

El coordinador nacional del sindicat ha alertat també que les polítiques d’internacionalització que impulsa tant la Unió Europea com els organismes catalans i estatals suposen un risc de desaparició de les explotacions agràries.

Caball ha indicat que els propis pagesos tenen algunes mesures per vèncer la dura competència dels grans distribuïdors però no que no arriben a donar sortida a tota la producció que es fa a Catalunya. Una d’aquestes apostes és la venta directa a través dels mercats o iniciatives com les del sector lleter de vendre la llet de vaca directament en màquines a les poblacions. Unes solucions que només són ‘parcials’ i que no poden ajudar tots els pagesos.

Davant aquesta situació, els pagesos han decidit sortir al carrer el proper 20 de febrer per anar de la plaça Catalunya fins la plaça Sant Jaume i fer escoltar la seva veu. ‘Volem plantar cara a les adversitats i dir als polítics que els pagesos existim’, ha reivindicat Caball que també ha exigit que es posi una data concreta al debat monogràfic sobre agricultura que està pendent de fer-se al Parlament de Catalunya.

1 resposta
  1. no name
    no name says:

    ai pobrets el pagesets. Però el senyor caball és pagès? trobo que es molt finet tot ell? Potser ens hauria d’ensenyar les mans?

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada