A les festes de Maig, Santa Bàrbara recupera la tradició dels bous.

bous

Bou cap-llaçat a les Festes Majors 2013 (Foto:A.Ollés)

La penya taurina “Planers pels Bous” farà un bou cap-llaçat per sant Gregori.

Joaquim Martí ha avançat també que enguany serà el millor any de bous des de que es fa el concurs, si no hi ha retallades significatives al pressupost.

(J.Roig-T.G.).-Fins a finals de la dècada del anys 70, les Festes Majors de Santa Bàrbara es celebraven durant el mes de Maig en honor al copatró del poble, Sant Gregori. Per motius laborals,estudiantils i fins i tot meteorològics, però, es van haver de traslladar al mes de Juliol, tal i com les coneixem fins l’actualitat. Aquelles festes del mes de Maig incloïen les corresponents tardes de bous. Ara, aquesta tradició, ha estat l’argument principal de la penya taurina “Planers pels bous” a l’hora de transmetre la petició a l’ajuntament per poder organitzar algun acte taurí al decurs del cap de setmana festiu que es segueix celebrant, amb caràcter de festa local, per Sant Gregori.

Joaquim Martí, portaveu de la penya, explicava a La Plana Ràdio que la idea de recuperar aquesta tradició taurina ja feia temps que s’estava gestant al si de l’entitat, fins que la setmana passada, i desprès d’una reunió amb la regidora de festes Judit Lleixà, es va acordar fer un bou cap-llaçat el dia 10 de Maig. L’ajuntament es farà càrrec de les despeses que genera l’acte i la penya pagarà el bou.

Martí també avançava que per a les properes Festes Majors, al mes de Juliol, si no hi ha canvis substancials al pressupost que l’ajuntament dedica als actes taurins, està previst que participin al concurs les mateixes ramaderies que ho van fer l’any passat .Recordem que Santa Bàrbara organitza, des de fa  5 anys, el Concurs de Ramaderies  que s’ha convertit ja en tot un referent al territori. A més Martí deia que hi haurà una important novetat que, de moment, no volia desvetllar, tot assegurant que serà el millor any de bous des de que es fa el concurs.

La qualitat de les tardes de bous planeres està avalada pel fet de que aquest Concurs en el que competeixen  5 ramaderies diferents,  aportant cadascuna  els millors animals que tenen, s’ha emportat, dos anys consecutius, el primer premi com a millor Setmana Taurina, dintre de la convocatòria de reconeixements que organitza l’Agrupació de penyes i comissions taurines de les Terres de l’ Ebre