S’elaborarà un informe sobre relacions dels operadors de l’oli, preus i possibles incompliments, a proposta d’Unió de Pagesos

marge-dolivera-selva-mallorca

Foto:fotent.wordpress.com

(Redacció/J.Roig).-Unió de Pagesos valora positivament el compromís que va adquirir  l’Autoritat Catalana de la Competència, a la reunió de la Taula Sectorial de l’Oli  d’elaborar un informe públic sobre les relacions dels operadors del sector, així com dels preus que es conformen i dels possibles incompliments de la lliure competència, tal com havia proposat reiteradament el sindicat.

Unió de Pagesos va advertir en la reunió  del passat dimecres de la difícil situació econòmica en que es troben moltes explotacions d’olivera i va expressar la seva especial preocupació per les situades en zones de secà estricte, amb baixos rendiments, alhora que es va comprometre a treballar per revertir-ne l’abandonament.

El sindicat insisteix en l’encariment important de les assegurances de collita del sector de l’oli per a l’any 2013, com a conseqüència de la retallada de la subvenció estatal d’Enesa. Unió de Pagesos ja va valorar que en les explotacions d’olivera aquest encariment seria de mitjana del 100% de l’import. No obstant, considera positiu el compromís del departament d’Agricultura de constituir un grup de treball per avançar en la concreció d’una assegurança de rendes o explotació.

En la Taula Sectorial  també es van analitzar les possibles repercussions de l’aplicació de la reforma de la Política Agrària Comuna (PAC) en el sector, concretament la regionalització proposada pel Ministeri, que perjudica de forma especial els oleïcultors catalans, ja que els mantindrà amb unes primes per hectàrees molt inferiors a les dels oleicultors d’altres zones de l’Estat.

A aquests factors cal afegir les greus sequeres de les dues collites dels anys anteriors i la davallada contínua de preus des de la campanya 2008-2009. Des del mateix Departament es van aportar dades oficials de la Xarxa Comptable Agrària de Catalunya que mostren una davallada d’aproximadament el 30% dels ingressos bruts de les explotacions els anys 2007, 2008 i 2009 (de 1.338,37 euros per hectàrea el 2007 a 1.009,57 euros per hectàrea el 2009). La tendència, previsiblement s’ha agreujat des del 2009 al 2013, anys que inclouen les sequeres i les davallades importants de preus de l’oliva.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada