ICV reclama al Govern que aturi el projecte de regadiu del canal Xerta-Sénia per estudiar-ne la viabilitat

804198

La diputada Hortènsia Grau, amb el president d’ICV a les Terres de l’Ebre, Jordi Jordan.(Foto J.Marsal-ACN)

Els ecosocialistes reclamen que es posi en marxa la primera fase ja construïda i admeten ara que la solució del canal telescòpic no seria suficient per evitar un transvasament.

 (ACN).- ICV ha reclamat al Govern que aturi les obres del regadiu del canal Xerta-Sénia per poder analitzar la seva viabilitat econòmica i ambiental. Arran la difusió de l’informe de la Fiscalia General de l’Estat que qüestiona el projecte i l’identifica amb un possible transvasament de l’Ebre, el ecosocialistes han presentat una proposta de resolució al Parlament demanant, concretament, que es posi en marxa la primera fase ja construïda al mateix temps que encarregar una auditoria sobre la seva execució. Creuen que cal redimensionar el regadiu a les necessitats reals dels pagesos i reconeixen, després de defensar-ho quan estaven al Govern, que el canal telescòpic no evitaria un possible transvasament.

La proposta registrada al Parlament per la diputada Hortènsia Grau entronca amb les conclusions de la Fiscalia General de l’Estat, difoses per la Plataforma en Defensa de l’Ebre i que s’han incorporat a les diligències prèvies obertes als jutjats de Tortosa, segons les quals, la dotació de 72 hectòmetres cúbics anuals d’aigua per al regadiu resulta excessiva i generaria “excedents” de 21 hectòmetres cúbics respecte una previsió més ajustada per fer front al reg de suport de les oliveres i transformació en cítrics.

El càlcul adoptat, sosté la diputada, està basat en un cens de pagesos i superfície que “no és real”, atès el desconeixement de l’actual nombre de propietaris que assumirien efectivament el cost de regar els seus camps i amb quina finalitat. La impossibilitat que els agricultors puguin fer-se càrrec del cost de portar l’aigua als seus camps per regar -fent el paral·lelisme amb el cas del Segarra-Garrigues-, podria obrir la porta a una venda d’aigua al País Valencià, amb un transvasament.

No només això, argumenta la formació. El fet que 19 dels 24 milions d’euros d’inversió per al Baix Ebre l’any passat es destinessin a un projecte de “dubtosa” viabilitat econòmica i ambiental, en un moment de retallades en altres àmbits com en salut i ensenyament, és també un dels principals arguments. Actualment, a més, s’ha de sumar el cost de mantenir les obres ja executades, una quantitat no precisada pel Govern, segons ICV.

Per tot plegat, reclamen que es paralitzi la tramitació del projecte, per al qual el Govern i els regants busquen finançament per executar la segona i tercera fase del canal, encarregant una auditoria externa. “Parem un moment, fem una auditoria i sabem quants pagesos s’apuntaran al reg, que és un misteri. A partir d’aquí, mirem les solucions tècniques que dona l’informe i ens ho replantegem”, ha apuntat Grau, tot exigint un plantejament econòmica viable per continuar endavant.

No es tracta, ha precisat, de “fastiguejar” els pagesos. En aquest sentit, la mateixa proposta de resolució reclama també que es posi en marxa la primera fase ja construïda -entre Xerta i la pedania tortosina dels Reguers-. En aquest sentit, i davant el problema que suposa el cost de l’aigua. plantegen que el Govern ajudi els regants a negociar amb les companyies elèctriques per abaratir les tarifes i facilitar crèdits tous per poder comença a distribuir l’aigua als camps d’aquesta àrea

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada