Santa Bàrbara ja te les seues Pubilles Majors 2009

pubilles-generalSandra Pitarch Marti és , des de aquest diumenge a  la tarda , la nova Pubilla Major de les Festes de Santa Bàrbara 2009 i Laura Gil Alegre la Pubilleta Major Infantil.

Així o va decidir  la sort en l ‘elecció pública que ahir diumenge es va fer a la Plaça Major del municipi, dintre dels actes que s’ organitzen en motiu de la celebració de la festa del copatró Sant Gregori .

FOTO: A. OLLÉS

El sorteig es va fer a la manera tradicional del la localitat. Poden ser pubilles i pubilletes  totes les noies que o desitgen i que enguany compleixin  17 anys o 10 anys respectivament  .

Aquest any se’n han presentat  14 de grans i 10 de petites .El dia de l ‘elecció ,  les noies,  vestides amb la roba de pagesa,  són passades a buscar casa per casa per una comitiva formada per l ‘alcalde, regidors i regidores, acompanyats  i dolçainers  , vestits amb la roba que portaven els pagesos els dies de festa al segle  XIX .

Desprès de que l ‘autoritat faci la petició formal als pares de la noia ,aquesta accepta representar al poble durant les Festes Majors i altres celebracions festives de l’any per, acte seguit , pujar  al carruatge  preparat pels Amics dels Cavalls i després de recollir totes les noies i els seus acompanyats , concentrar-se tots a la plaça Major  on es fa l ‘elecció de les Pubilles  Majors gran i infantil.julia-pitarch

El sistema és de cara al públic i deixant que la sort decideixi qui ha de ostentar aquest títol. Per això ,cada noia és cridada per ser presentada al poble. Al pujar a l ‘escenari diposita un sobre amb la seua fotografia a un cabàs de llata  i desprès de remenar i tirar enlaire tots els sobres ,una “ma innocent” escull un dels sobres de els grans i un de els petites. Les noies de la fotografia, són les Pubilles Majors.

L’ acte enguany va tenir encara un sentit mes tradicional, perquè  prèviament al moment de la presentació ,es va fer una representació teatralitzada de l ‘acte de  constitució del primer ajuntament provisional que  va tenir el municipi en data 12 de Març del 1822.

Després i va haver dansa de balls tradicionals a càrrec de les 19 parelles formades pels alumnes de segon d’ ESO de IES Les Planes i dels alumnes del curset obert a tot hom  que l ‘ajuntament a organitzat per fomentar el coneixement de les nostres tradicions entre la població.

La façana de l ‘ajuntament i les cases de les pubilles es van ornamenta també enguany per  primer cop  amb els treballs realitzats pels alumnes que han participat també al primer taller  d’ engalanament tradicional organitzat pel mateix consistori planer.

Els comerços van acabar de posar color a aquesta festa  ,surtin al carrer i engalanant també els diferents estands repartits pel carrer Major  amb motius florals. També els amics dels Cavalls van posar a la plaça una petita exposició de carruatges antics.

La festa va acabar amb repartiment de coques de panoli i mistela per a tot hom.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada