El Mas de Barberans retira les restes de les antigues canonades que porten l’aigua potable al poble.

PacoMarc-XapadaS

Detall de la canalització de l’aigua de la Font del Bosc fins al Mas de Barberans (Foto: pelport.blogspot)

El municipi  canalitza l’aigua fins  al poble des de 5 fonts situades a diferents indrets  dels Ports, gràcies a la concessió atorgada l’any 1871

La obsolescència dels materials emprats el segle passat, va fer necessari canviar-los per altres més pràctics  i ara, gràcies a l’obra social de La Caixa  i amb la  col·laboració del Parc Natural del Ports, s’han pogut retirar les restes dels antics.

(J.Roig/T.G).-Des de l’any 1876, cinc fonts han estat els pilars del subministrament d’aigua de boca al municipi del Mas de Barberans: la Font del Boix, la Font del Bosc, la Font Cendrosa, la Font d’Onofre i la Font d’Aliau.
De fet el Mas de Barberans va ser  un dels primers  municipis ebrencs que va disposar d’aquest servei gràcies a la canalització de més de 13 kilòmetres de  sèquies  que transportaven l’aigua des de les fonts fins al municipi. Al decurs dels anys aquest sistema de conducció ha anat millorant-se  i s’han substituït  els materials utilitzats, especialment  les  canonades emprades a les zones més difícils, per materials més eficients com el pvc.

Ara i  segons que ens confirmava l’alcalde del municipi Josep Mª Lleixà, el Parc Natural del Ports a través de l’Obra Social “La Caixa”, ha procedit a  recollir les restes de les antigues sèquies de la zona de la Font del Bosc que al llarg del temps la Societat d’Aigua havia anat construint i que actualment es troben en desús.

El Mas de Barberans va regularitzar el  servei domiciliari d’aigua potable essent a alcalde Damià Lleixà i Bertomeu quant el  13 de març de 1871 aconseguia la concessió del Govern de la Província de les 5 fonts esmentades , i el 27 de setembre de 1873, es constituí una agrupació de veïns mitjançant escriptura atorgada pel Notari de La Sénia i ratificada la concessió amb efectes retroactius el 25 d’agost de 1944 per part de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre.
Avui, el subministrament de l’aigua al Mas de Barberans és totalment independent de l’Ajuntament, està funcionant de manera autònoma per la Societat d’Aigües Potables, que és l’encarregada de fer el subministrament i d’arranjar la conducció

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada