De nou,perill molt alt d’ incendi a les Terres de l’Ebre i l’embassament d’Ulldecona pràcticament buit

(Redacció/DdT/J.Roig).-Segons el mapa diari de perill d’incendi forestal que elabora la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat la previsió per avui dilluns 10 de setembre és que el perill es mantindrà com ahir, tret del punts on hagi plogut. Hi haurà perill molt alt a les Terres de l’Ebre, punts de les comarques gironines i la Catalunya Central.

D’altra banda també s’han fet rutes de prevenció per part del  Cos d’Agents Rurals pel nord de Terra Alta, Ribera d’Ebre i Priorat.

La Direcció general de Protecció Civil ha posat el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) en fase de prealerta  per lo que el risc d’incendi forestal afectaria les següents  comarques :
– Terres de l’Ebre: Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre i Terra Alta
– Barcelona: Maresme
– Catalunya Central: Anoia
– Girona: Alt Empordà, Baix Empordà, La Selva, Pla de l’Estany i Gironès
– Lleida: Garrigues, Segarra, Segrià i Urgell
– Tarragona: Alt Camp, Baix Camp, Conca de Barberà i Priorat

La sequera deixa l’embassament d’Ulldecona pràcticament buit
La falta de pluges durant el mes d’agost ha agreujat la precària situació de l’embassament d’Ulldecona, que el passat divendres es trobava a l’1 per cent de la seva capacitat (per sota fins i tot del mínim ecològic), amb només 0,13 hectòmetres cúbics acumulats, dels 11 que té de capacitat total. Des de fa més d’un mes la Comunitat de Regants d’Ulldecona s’ha d’abastir exclusivament dels pous alternatius, mentre al pantà només queda una mica d’aigua embassada a la zona més propera a la presa.  «El consum d’electricitat i gasoil per fer funcionar els pous està encarint molt el preu de l’aigua», comenten al Diari fonts dels regants.
L’embassament d’Ulldecona pateix cíclicament períodes de sequera que l’han deixat pràcticament buit. L’actual va començar l’any 2010.
Tot i que al 2011 es va recuperar una mica, aquest any ha estat extremadament sec a la zona. «No plou de forma important des del març de l’any passat», comenten els regants.
La sequera afecta els conreus de regadiu de la zona per l’alça dels costos de producció, però encara més els de secà com l’olivera, que veuen perillar part de la producció si no plou de forma abundant durant aquest mes de setembre.

L’estat actual del pantà ha deixat totalment al descobert antigues construccions de la zona, com carreteres, petits ponts i masos, entre altres. Un fet que ha despertat la curiositat de molts veïns de la zona i turistes, que s’apropen a l’embassament cada dia per veure de prop i prendre imatges d’aquest paisatge excepcional.