Proposen “reorientar” la costa del delta de l’Ebre davant la previsió de condicions adverses pel canvi climàtic

 

Sortida de camp al delta de l’Ebre en el marc del congrés.(Foto:ACN)

(ACN).-El canvi climàtic i l’increment associat de temporals marítims més virulents amenaça de redibuixar la costa del delta de l’Ebre i de molts altres punts de Catalunya. Un escenari, que en opinió del professor de la UPC, Agustín Sánchez-Arcilla, obligarà a “reorientar” la línia de costa facilitant l’aportació suplementària de sediments fluvials en el cas del Delta i retenint els sediments a les platges en zones com el Maresme. Per aconseguir-ho, ha proposat un pla d’actuació seguint l’exemple d’altres països europeus. Aquesta és una de les propostes sorgida en el marc del Congrés Internacional Deltanet  que es celebra a Sant Carles de la Ràpita  i que analitza els impactes del canvi climàtic en deltes, estuaris i llacunes costaneres.

La comunitat científica també  veu factible que el delta de l’Ebre pugui resistir l’increment del nivell del mar previst durant aquest segle fruit gràcies a la seva capacitat natural d’acumular sediments i l’aportació suplementària de sediments fluvials.L’aportació dels sediments, que els embassaments retenen en un 99%, és un dels grans reptes i, per això, la Unitat d’Ecosistemes Aquàtics de l’IRTA efectuarà la pròxima tardor una prova pilot al riu Ebre per estudiar la dinàmica del seu transport i els efectes sobre l’ecosistema.

Es tracta d’un projecte finançat pel Ministeri de Ciència i Tecnologia té com a objectiu concret estudiar els efectes del transport dels sediments en el cabal fluvial i les modificacions que els macròfits suposen per a la hidrologia de l’Ebre. Els tècnics tenen previst injectar al riu entre 20 i 30 tones de sediments des de barcasses, a l’altura de Móra d’Ebre, per analitzar la dinàmica del transport i la seva deposició. “Com que no podem treure’n dels embassaments, hem pensat fer una solta puntual per poder mesurar i veure si els models que tenim són correctes. És una prova molt puntual però ens pot donar resultats molt valuosos”, ha explicat el director tècnica de la Unitat d’Ecosistemes Aquàtics de l’IRTA i coordinador del Congrés, Carles Ibàñez.

La idea, segons ha desenvolupat el mateix Ibàñez, és intentar que la prova tingui lloc amb un cabal “alt” al tram final del riu -com a mínim, 400 o 500 metres cúbics per segon i, idealment, uns 700-, amb l’objectiu de simular les condicions que tindria una operació d’alliberament de sediments des d’embassaments com el de Riba-roja d’Ebre (Ribera d’Ebre) i concretar les quantitats transportades, en suspensió i el seu dipòsit, així com els seus efectes sobre la flora i fauna fluvials. L’IRTA està gestionant en aquests moments els corresponents permisos amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i l’Agència Catalana de l’Aigua.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada