Santa Bàrbara celebrà amb una gran festa “l ‘arribada” de la llum.

arriba la llum

“Arriba” la llum a la Plaça Major. (Foto:J.Roig)

(J.Roig).-Santa Bàrbara va celebrar ahir d’ una manera molt especial la festivitat del seu copatró Sant Gregori  amb una seguit d ‘activitats  ja tradicionals com és el tir i arrossegament de cavalleries o  els actes religiosos en honor al sant que es van fer pel matí.
El programa però es va “apretar” ja per la tarda quant ,a partir de les 7 va començar una cantada de jotes per les cases de les futures  pubilles 2013 que seran presentades el proper diumenge en l ‘acte de proclamació.
La festa va arribar al seu punt àlgid ,ja per la nit a la Plaça Major  on es va dur a terme l ‘acte simbòlic de l ‘arriba de la llum elèctrica que enguany commemora  el primer segle .Una gran quantitat de veïns del poble ,500,pot ser 600 ,es van reunir per a participar al sopar de “pa i porta” organitzat amb la col•laboració de l ‘Ajuntament i del Centre d ‘Estudis Planers per “esperar la llum”. La plaça va estar ambientada amb molt poca llum i  va ser  un sopar “il•il·luminat” bàsicament amb la llum de les candeles i altres estris lumínics  habituals  al 1913.
L ‘acte va estar dinamitzat pels membres del CEP,altres voluntaris i  pel grup Joventut que va repartir també  unes bengales entre els presents  fins que ,desprès de fer esclatar una  traca,  es va demanar que tot hom encengués les bengales produint  un  espectacular efecte  que volia simbolitzar “l ‘arribada” de la llum elèctrica a la vila .
Desprès, el president  del CEP  Màrius Pont, va representar el paper del tinent d ‘alcalde que hi havia a l ‘època,  Joanet de Pepet,ja que l ‘alcalde “Pata”  (Gabriel Cid i Cid),  ja estava malalt( moriria uns mesos desprès) .El fictici regidor primer va fer un recorregut per les moltes novetats que estava vivint el municipi ara fa un segle,com la inauguració, a principis d ‘any ,de les noves  escoles ,l ‘ajuntament que s ‘acabava definitivament amb la incorporació de  l ‘edifici de telègrafs,o l ‘església.
“Joanet de Pepet” explicava que de moment s’ il•il·luminava la plaça Major amb tres “bombilles”  i que properament s’ il•il·luminarien també els 18 carreres que tenia aleshores el poble. Les barriades ho farien més tard. També ubicava la centraleta que produïa la electricitat, darrera de  l’església  i que l ‘empres  que havia dut a terme les obres per a l ‘avenç era l ‘empresa Mangrané de Roquetes. La festa va acabar amb una animada cantada de jotes al•lusives al esdeveniment ambientades per membres de diferents entitats com el Grup Teatral Planer,Coral Santa Bàrbara, o grup musical Joventut