Sant Gregori va tornar a remullar la festa .

*Anna Royal Gesti i Clara Llasat Duran ,Pubilla i Pubilla Infantil Majors


Tot els anys, en  arribar el 9 de Maig ,Santa Bàrbara celebra la festa del seu copatró Sant Gregori aprofitant-la per a dur a terme un dels actes més singulars dels que es fan el municipi al decurs de l ‘any. Enguany però , aquest acte és va veure afectat per la pluja que ,gairebé tots els anys, arriba per aquestes dates tenint que ser suspès en part i traslladant al Centre Cultural, la resta .


Es tracta de la Proclamació de Pubilles a la manera tradicional. Es a dir,  amb la posada en escena d’ una sèrie d’ elements que traslladen  la vila  a finals del segle XIX. Per això ,les autoritats i els veïns que o volen , es vesteixen amb les robes de pagès i pagesa per anar a buscar a les seues cases i acompanyats pels carruatges enflocats dels  Amics dels Cavalls i el grup de dolçainers ,a les pubilles del 2010, fent-la petició formal als pares mitjança la lectura d’una breu fórmula .
L ‘acte acaba amb la concentració de tot el poble a la plaça major on es procedeix a l ‘elecció de la pubilla major i de la pubilla infantil major. L ‘elecció es fa  cara al poble on davant de tothom i al moment de ser cridades,les noies introdueixen la seua fotografia en un sobre que dipositen en un receptacle. Després de remenar-lo be una ma innocent treu un dels sobres i la noia escollida és la que apareix a la foto  .
Ahir aquestes fotos corresponien a Clara Llasat Duran com a Pubilla Infantil Major 2010 i a Anna  Royal Gestí com a Pubilla Major 2010.Després de l ‘elecció, les noies vanexpressar la seua alegria per haver estat escollides i van desitjar, ja a tots, bones festes. Es dona la circumstància que la Pubilla Major ,també,en el seu moment, o va ser infantil.
Enguany és un any especialment prolífic en quant a nombre de pubilles amb 18 d’ infantils i 12 de grans.
L ‘acte va acabar amb els balls tradicionals del Cap de Ball, Punxonet i Jota  que van interpretar, acompanyats pel dolçainers de Santa Bàrbara ,els nois i noies de segon d ‘Eso i també un nodrit grup de vilatans que havien assistit al curs de ball tradicional organitzat per l’ ajuntament   i que es repetirà tots els anys amb l ‘intenció de mantenir entre la població aquesta part de la cultura i tradició planera .