L’ economia del “baratar” es fa present al Mas de Barberans

El Centre de Desenvolupament Rural de Mas de Barberans està destinat a la realització d’accions que afavoreixin i diversifiquin el desenvolupament econòmic local i territorial, així com la posada en valor de part del patrimoni etnològic mitjançant el Museu de la Pauma (Foto : Museu)

(J. Roig)

El recentment estrenat Museu de la Pauma del Mas de Barberans, acull des de el passat mes d’ octubre i fins a finals d’ any, l ‘exposició anomenada, “Cabassos barata pataques”, que mostra i analitza l’intercanvi de productes de pauma per productes alimentaris, una pràctica comercial anomenada popularment “baratar” que perduraria a aquest municipi del Montsià fins a la dècada dels setanta. De fet aquest sistema d’ intercanvi de productes va ser una pràctica molt habitual i estesa per totes les Terres de l ‘Ebre   durant l’ època de la postguerra i que ara es vol recrear en aquesta exposició .
Pepa Subirats,historiadora i responsable de bona part  treball de recerca en què es basa la mostra,explicava que s’ han entrevistat un total de 36 persones –21 productors de llata i 15 compradors–, dos per cada una de les comarques on es feien aquets intercanvis ,tan per la zona dels Ports com del Maestrat,tot i que els pobles on es produïa més intensament aquest baratar eren Santa Bàrbara, Alcanar, la Sénia i Ulldecona.
Els masovers que sortien a fer aquestes pràctiques comercials o feien per intercanviar bàsicament cabassos i altres estris fets amb pauma Així es solia canviar un cabàs nou per la quantitat de patates que hi cabien. De fet, les patates i les garrofes –dos cabassos plens per un de buit– eren els intercanvis més habituals, però també es barataven altres productes com ara massanes, figues, mel, vi o fins i tot llençols i soles de sabates.
Aquesta singular  exposició es podrà veure al Museu de la Pauma del Mas de Barberans fins al 31 de Desembre ,tot i que puntualment també va sortir ,fa uns dies,a Deltebre per participar a la IX Jornada d’Etnologia a les Terres de l’Ebre.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada