CiU torna a evitar que es retiri el monument franquista del riu Ebre a Tortosa

Un moment del debat plenari de la moció on es van mostrar cartells amb la imatge del monument i el lema 'Tortosa, quina capital?' (Text i foto ACN)

El ple de l’Ajuntament rebutja la moció popular que s’ha presentat amb el suport de més de 850 signatures.

La tinent d’alcalde d’Urbanisme va recordar que, tant el PSC com ICV van aprovar l’abril del 2007 un Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que cataloga el monument franquista com a bé integrant del patrimoni cultural català

Els vots dels grups municipals de CiU i del PP han tornat a evitar que l’Ajuntament de Tortosa aprovi una moció per retirar la simbologia franquista de la ciutat. En el debat de la moció popular, defensada per una portaveu del col·lectiu Casal Popular Panxampla, no hi ha hagut sorpreses i malgrat les 856 signatures que avalaven la proposta, i el suport que han donat PSC, ERC (a l’equip de govern) i ICV, CiU no ha canviat d’opinió. La moció instava l’Ajuntament a retirar tota la simbologia franquista de la ciutat, i molt especialment el monument que hi ha al mig del riu Ebre erigit pel dictador Francisco Franco el 1966 amb motiu de la batalla de l’Ebre. CiU ha qualificat la moció d’electoralista.

Concretament, la moció popular demanava la retirada de la simbologia franquista de la ciutat citant tres propostes: el canvi de nom del barri 13 de gener, el canvi de nom de l’IES Joaquim Bau i la plaça que porta el mateix nom, i la retirada del monument que es va erigir amb motiu de la batalla de l’Ebre al mig del riu. La portaveu del Casal Popular Panxampla encarregada de llegir la proposta ha recordat que, a partir de la Llei de la memòria històrica, les institucions públiques han de prendre les mesures oportunes per retirar monuments i símbols d’exhaltació personal o col·lectiva.

Tot i que el canvi del nom del barri 13 de gener es farà, tal com va anunciar l’alcalde Ferran Bel, donant compliment a un acord plenari de l’any 1981 que s’havia obviat fins ara i es substituirà pel de grup El Temple; la resta de propostes no han prosperat pels vots dels deu regidors de CiU i un del PP. La portaveu de CiU, Meritxell Roigé, ha lamentat el moment en el qual s’ha decidit presentar la proposta ‘a poques hores de la campanya electoral’, i que es fes l’anunci de la moció pocs dies després que el conseller d’Interior, Joan Saura, presentés a Tortosa el cens de simbologia franquista i que demanés la seva retirada. Roigé ha defensat que ‘ens agradi o no’ el monument forma part del paisatge de la ciutat, i que retirar simbologia franquista en aquests moments suposaria admetre ‘un fracàs col·lectiu en la transició democràtica’.

La tinent d’alcalde d’Urbanisme ha recordat que és el tercer cop en aquest mandat que es porta a debat del ple una moció similar (l’any 2008 ERC i ICV en van presentar), i ha constatat que en anteriors mandats amb majoria ‘d’esquerres’ no es presentessin aquestes propostes. Roigé ha recordat, a més, que tant el PSC com ICV van aprovar l’abril del 2007 un Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que cataloga el monument franquista com a bé integrant del patrimoni cultural català

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada