La Festa del Renaixement de Tortosa oferirà 70 espectacles diaris de companyies franceses i autòctones

Foto: Renaixement

Foto: Renaixement

L’Ajuntament, que mantindrà un pressupost de 170.000 euros, confia a superar els 200.000 visitants de la passada edició

Tortosa (ACN).- La divuitena la Festa del Renaixement de Tortosa posarà en escena sobre els carrers i espais del nucli antic de la ciutat una setantena d’espectacles diaris, entre els pròxims 18 i 21 de juliol. Per aquesta edició, l’organització de l’Ajuntament de Tortosa ha apostat per concentrar l’oferta internacional amb la contractació de sis companyies franceses juntament amb propostes de grups de la pròpia ciutat i de la resta del país. Amb aquest calendari d’actes, que inclou la tradicional cerimònia d’obertura o la desfilada de més 3.000 persones vestides d’època, i la campanya de promoció mediàtica endegada durant les últimes setmanes l’Ajuntament de confia a superar els 200.000 visitants de l’any passat.

 Amb un pressupost que es manté al voltant dels 170.000 euros, l’Ajuntament ha dissenyat una programació amb l’objectiu de mantenir el nombre d’espectacles i la seva qualitat intentant optimitzar els recursos. Per aconseguir-ho, ha explicat el regidor de Festes, Domingo Tomàs, aquest cop l’organització ha apostat per sis companyies estrangeres d’un únic país, França, que desplegaran espectacles de música itinerant així com de teatre i ambientació de carrer. És el cas de ‘Mytik Itak’, de Théâtre de l’Alauda o la representació d’espadatxins Scarashow, de la Cie Scaramouche, entre d’altres, que es podran veure per cinc euros l’entrada a la plaça de l’Absis, així com l’espectacle itinerant Saboï

 El gruix de la graella el formaran, però, companyies catalanes i de la pròpia ciutat de Tortosa, la “base” de la Festa, segons ha destacat Tomàs, que ha lloat la qualitat d’aquestes propostes i la seva vocació exportadora. Així, al marge de la ja clàssica i reconeguda ‘La Taverna d’Enrico’, a les Avançades de Sant Joan per 11 euros, els graduats de la primera promoció de l’Escola Municipal de Teatre representaran Hamlet al Palau Episcopal -sis euros-; els joves alumnes del centre oferriran ‘El petit somni d’una nit d’estiu’ -dos euros-; el jove Cur Flumine tortosí interpretaran la ‘Cantina dels Galifardeus’ -3 euros- al Conven de la Puríssima; i la Coral Vent de Dalt ‘Cantem a l’amor cortès’ -4 euros- a la Cripta de la Reparació.

 La Festa, però, tornarà a tenir en els seus actes tradicionals pels carrers del nucli antic de Tortosa alguns dels seus punts àlgids. La cerimònia d’obertura de portes, jurament dels procuradors i el pregó, enguany a càrrec del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, congregarà unes 800 persones vestides d’època, abanderats i diferents elements del seguici popular. Els comerciants tornaran a implicar-se també en els actes amb el ‘Taulell al Carrer’, hi haurà una missa d’època i tancarà la Festa la gran desfilada de diumenge, amb unes 3.000 persones vestides de l’època, així com una cada cop més notòria oferta gastronòmica relacionada.

 L’organització vol consolidar els espais del nucli antic on durant els últims sis anys s’ha desenvolupat la festa, “adaptant-se” a la transformació urbanística que ha tingut lloc amb el Pla Integral del Nucli Antic de Tortosa amb els ajuts de la llei de Barris. Enguany, ha apuntat Tomàs, la idea és potenciar un dels dos grans eixos d’accés a la Dolors, la plaça de Sant Joan i el carrer del Replà.

 L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha destacat la participació i implicació del teixit social tortosí -amb la participació de més de 1.500 voluntaris- en l’esdeveniment com una de les claus del seu èxit fins convertir-la en una festa “molt potent, amb elements homologables internacionalment”. Com a exemple també, ha citat que en aquesta edició, per primer cop, sis campaments que durant els dies de festa s’estableixen al nucli antic estaran impulsats per entitats i veïns de la mateixa ciutat -anteriorment eren majoritàriament francesos-. També ha destacat les setze produccions locals d’espectacles “Oferim un gran contingut i un aparador perquè els interessats vinguin a fer contractacions a Tortosa. Alguns ja s’exporten”, ha reblat Bel.

 Enguany, el consistori confia a superar els 200.000 visitants que, calcula, hi van passar l’any passat, generant un impacte econòmic d’entre 4 i 6 milions d’euros per a la ciutat. Amb aquesta intenció s’ha programat des de fa setmanes un campanya de promoció de la ciutat basada en la Festa a diferents mitjans de comunicació nacional així com una exposició itinerant. “No només volem que vingui la gent a la Festa sinó estendre-la al llarg de l’any. Desestacionalitzar-la una mica”, ha dit Bel, que s’ha mostrat satisfet pels resultats que està donant a priori la campanya, amb 400 visites diàries a la web www.festadelrenaixement.cat i nombroses reserves hoteleres per aquests dies.

 L’organització, a més, ha editat 50.000 exemplars d’un programa de 64 pàgines que es repartirà amb les entrades als espectacles de pagament, així com flyers en diferents idiomes i un programa desplegable en versió reduïda.-