Els pagesos afectats tornen a irrompre a les obres del gasoducte Tivissa-Paterna davant la indiferència d’Enagás

Els pagesos afectats pel desdoblament del gasoducte Tivissa-Paterna han aturat les obres al terme municipal de Masdenverge (Foto i text ACN)

Unió de Pagesos es reunirà amb la subdelegació del govern de l’Estat i prepara una nova mobilització en pocs dies

Un centenar de pagesos van tornar a aturar, aquest dissabte al matí a Masdenverge, els treballs de desdoblament del gasoducte Tivissa-Paterna d’Enagás. Dimecres havien advertit que seguirien amb les protestes si aquest divendres l’empresa no responia a la petició de preus més justos per les expropiacions d’aquesta obra.

Els contactes verbals que ha intentat Enagás sembla que  no han estat suficients per als concentrats que, representats per Unió de Pagesos, ja han anunciat una nova manifestació en pocs dies i la presentació d’una moció a totes les institucions per demanar-los la seva implicació en la demanda. També està previst una reunió el 19 de novembre a la subdelegació del govern de l’Estat.

Enagás ha respost als pagesos afectats pel gasoducte Tivissa-Paterna que, des de dimecres, no han tingut suficient temps per estudiar els acords que se’ls proposa. En canvi, des d’Unió de Pagesos (UP), asseguren que la petició per negociar un preu més just per les expropiacions fa aproximadament tres mesos que es va fer arribar a la companyia. El coordinador territorial d’UP a les Terres de l’Ebre, Joan Montesó, ha demanat a Enagás propostes formals i ha dit tenir dubtes sobre les intencions reals de l’empresa.

Per aquest motiu els pagesos, concentrats just al bell mig de les obres que s’estan duent a terme al municipi de Masdenverge, van acordar  aquest dissabte seguir amb les protestes i les aturades de les obres en pocs dies, tot i que no han concretat quan serà la següent. També pretenen buscar la implicació de les institucions polítiques i de l’administració en aquest assumpte i redactaran una moció que es farà arribar a tots els ajuntaments, consells comarcals, diputació de Tarragona i a la delegació de Govern.

El 19 de novembre, a més, el sindicat agrari ha concertat una reunió amb la subdelegada del govern espanyol, Teresa Pallarès. Des d’Unió de Pagesos es demanarà que l’Estat intervingui en aquest tipus d’obres de ‘suposat interès públic’ que segons Montesó, ‘acaben sent obres privades executades per empreses que cotitzen en borsa’ i que ‘només busquen lucrar-se’ a base de menystenir els pagesos.

En aquesta reunió també es pretén formalitzar la queixa sobre l’actual llei d’expropiació forçosa que s’ha aplicat per als propietaris afectats pel desdoblament del gasoducte Tivissa-Paterna. Com ha explicat el coordinador d’UP a l’Ebre, aquesta llei s’aplica per a tràmits d’urgència però a la pràctica es fa servir per a qualsevol tipus d’obra ‘interès públic’. ‘El que fan és prostituir la llei utilitzant-la per a tot’, ha criticat Montesó. El líder sindical també ha al·legat que aquesta és ‘una llei no democràtica’ ja que es va aprovar l’any 1954 i que posa fàcil a les empreses ‘pressionar els propietaris’ i sense que tinguin ‘cap seguretat jurídica’.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada