El Govern denunciarà a Europa el nou pla hidrològic de la conca de l’Ebre

Foto: Ebre (J. Revillas)

Foto: Ebre (J. Revillas)

Santi Vila ratifica l’oposició frontal del Govern al document i els seus promotors repliquen que la proposta catalana hagués ‘hipotecat’ les demandes d’aigües amunt de la conca

(DdT)El Govern de la Generalitat denunciarà davant la Comissió Europea l’aprovació del nou pla hidrològic de la conca de l’Ebre, que dicta uns cabals mínims que ofeguen el tram final del riu.

 El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santa Vila, va comparèixer ahir davant dels mitjans per advertir l’Estat la seva «oposició» frontal al document. «Si l’acord i el diàleg no arriba, ens personarem davant la Comissió Europea perquè aquesta decisió no es culmini», etzibà.

 Vila va retreure l’actitud «lamentable» de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) en la negociació del document, on s’han menystingut les al·legacions de la Generalitat vers la necessitat de mantenir un règim de cabals suficient per a l’Ebre català. En aquesta línia, afirmà que la CHE no és l’organisme adequat per aprovar un pla d’aquest abast «perquè els regants són part interessada».

 La via europea, de fet, l’ha obert ja la Plataforma en Defensa de l’Ebre després que el Parlament europeu acceptés debatre el contingut del pla el proper dimarts, 9 de juliol, en el comitè de peticions. A banda del mateix Govern, diversos partits de l’arc parlamentari català van insistir en dur a Europa el conflicte.

 El secretari general adjunt d’ERC, l’ebrenc Lluís Salvadó, per exemple, anuncià una interpel·lació al Govern català perquè denunciï a Europa l’incompliment de les directives europees en el document. «Que ho recorri al Parlament europeu amb totes les eines jurídiques a l’abast, a fi d’impedir l’aplicació del pla», assegurà.

 ‘La defunció del Delta’

 La diputada ebrenca del PSC, Núria Ventura, qualificà l’aprovació del pla com «l’acte de defunció del delta de l’Ebre». Tot i això confia en aturar «aquest despropòsit» a Europa ja que, al seu parer, vulnera la Directiva Marc de l’Aigua i és contrari a la Nova Cultura de l’Aigua.

 ICV s’afegí a les crítiques i anuncià que el seu eurodiputat, Raül Romeva, també ho denunciarà a la Comissió Europea.

 Els promotors del pla, la CHE, difereixen radicalment d’aquests posicionaments. El seu president, Xavier de Pedro, ha assegurat que es tracta d’un document amb un amplíssim consens, que generarà molts llocs de treball, una inversió anual de 600 milions d’euros fins al 2015 i permetrà millorar la qualitat de les masses d’aigua a més de satisfer la demandes dels usuaris de la conca.

 En referència al règim de cabals per a l’Ebre català, justificà que la xifra de cabal anual dictada al document (3.200 hm3 anuals) és superior a l’actual i que, tanmateix, «quasi amb tota seguretat» serà superior de manera habitual.

 L’any passat, explicà, tot i la forta sequera existent, el cabal anual de l’Ebre fou de 3.800 hm3 anuals. El president sentencià que la proposta catalana –d’un mínim 7.000 hm3 anuals en anys secs– no era assumible ja que «hipotecaria» els usos de la resta d’integrants de la conca de l’Ebre.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada