Ensurt a Santa Bàrbara per l’incendi d’uns solars abandonats

foc 2

Aspecte dels solars cremats (Foto:M.A.Nieto)

foc 1

Aspecte dels solars cremats (Foto:M.A.Nieto)

El succés posa en evidència la perillositat per no mantenir netes aquestes parcel•les urbanes.

Afortunadament els veins van patir solament les molèsties del fum tot i que segons han dit, si la direcció del vent haguera estat un altra, les consequències podrien haver estat pitjors

D’altra banda l risc d’incendi forestal es manté molt alt a vuit comarques de Ponent i del sud del país

(J.Roig/Redacció).-La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté en fase de prealerta el pla Infocat -per tercer dia consecutiu- per l’elevat perill d’incendi forestal. Respecte a les últimes jornades hi ha menys territori afectat però el perill es manté encara molt alt a vuit comarques de Ponent i sud del país. Protecció Civil insisteix a la població que no abaixi la guàrdia i extremi precaucions en les activitats a l’entorn de zones boscoses i evitar accions que puguin generar un incendi forestal, com ara elements d’ignició, presència de restes o deixalles.

De fet, el nostre poble va viure el passat divendres el primer ensurt de la temporada, i que podria no ser l’únic si no es posa un remei definitiu a aquest problema endèmic que viu el nostre municipi que són els solars bruts i amb herbes altes i seques que tenim escampats per diferents punts del casc urbá i el seu entorn.

Segons ens han informat els veïns, el passat divendres, cap a les 18’30 de la tarda, el bombers van haver d’acudir a sufocar un incendi que es va produir a les parcel•les que hi ha al final del carrer Ulldecona, confluència amb el carrer l’Alguer, a la zona Est del poble.

Segons ens han explicat, van ser ells mateixos els que van avisar el bombers, que van tardar deu minuts en arribar al lloc de la crema, sufocant-la ràpidament, encara que la parcel•la va quedar completament calcinada.  “Tot el que no està edificat es va cremar. La veritat es que menys mal, que el vent es va emportar el foc direcció Tortosa, si arriba a ser al reves, no queda cap casa sense cremar”, deia el nostre informador qui afegia que aquest- el dels solars sense netejar- és un problema que s’arrossega de fa temps sense que ni propietaris, ni ajuntament hi trobin solució.
“Jo personalment, fa 5 anys vaig fer la primera queixa a l’ajuntament, que va ser quan van començar a netejar i posar les estaques de les parcel•les, però ja veus, es comença tot i no s’acaba res”, lamentava aquest veí, afegint que lo que no és lògic és que els veïns dels immobles hagin de ser els que lloguen un tractorista per fer la neteja de les parcel•les brutes i que posen en perill les seues vivendes.

Ja que dir que cada any l’ajuntament, cap al mes d’abril  ja comença una campanya informativa des de la veu pública i la ràdio  per tal de que procedeixin a la neteja dels solars per evitar, precisament ,aquest tipus d’incidents. Posats en contacte amb fons municipals, ens han indicat que, efectivament i com tots els anys, l’avís general ja s’ha fet. Ara es procedirà a enviar-los, personalitzats, als propietaris dels solars afectats i si no en fan cas, finalment es procedirà a sancionar, “tot i que de vegades no és tan fàcil”, expressava el nostre informador per a qui el tema també és una qüestió de conscienciació ciutadana i de responsabilitats personals. “L’ ajuntament no té una vareta màgica”, lamentava.

Afortunadament l’incendi no va passar de l’ensurt i les molèsties pel fum que van patir els veïns de les cases properes.
Segons les mateixes fons que ens han informat, els bombers van explicar que hi havia dues possibles hipòtesi sobre les causes del foc : d’una banda podria ser per algun vidre o botella que hi ha entre l’herba o pel mateix frec a frec entre l’herba seca, encara que la nostra investigació dels fets en ha conduit a una tercera hipòtesi que podria estar relacionada en la crema de restes vegetals a una zona propera al lloc dels fets.

Sigui com sigui, pot ser una advertència del perill que representen aquestes parcel•les i solars abandonats i un incentiu més per a que, a qui correspongui, propietaris o autoritats, hi posin solució d’una vegada per totes.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada