La caça en barraca va a la baixa i demana una regulació per subsistir

parany_5

Foto:sensecorrer.cat

Aquesta modalitat de caça és practicada de forma il·legal a Catalunya per una cinquantena de barraquers, davant dels més de 2.000 que hi ha al País Valencià

(Diari de Tarragona).-La caça en barraca es manté al sud de les Terres de l’Ebre, però cada cop de forma més residual. L’Associació Cinegètica de Barraquers de Catalunya xifra en vora una cinquantena els aficionats que continuarien amb la pràctica, prohibida per la normativa estatal i europea, davant dels més de 300 de fa uns pocs anys. Les denúncies i els judicis penals que han hagut d’afrontar els caçadors han fet desistir molts de mantenir les barraques, especialment els aficionats més veterans, segons detalla al Diari el president de l’entitat, Javier Fontana.

La caça en barraca es concentra en un mes, des de mitjan mes d’octubre fins a mitjan novembre, mentre es produeix l’entrada de milers de tords que arriben en migració per passar aquí l’hivern.

Cal recordar que l’administració no permet aquesta modalitat per considerar-la massiva i no selectiva, i per tant que pot afectar també d’altres espècies protegides o d’interès. Una recent reforma del codi penal ha inclòs la caça no selectiva com a delicte penal.

En aquest sentit, els aficionats catalans a la barraca demanen des de fa temps una regulació específica per a la pràctica, que consideren tradicional i que forma part de la cultura del territori. «Estem disposats a un control molt estricte, que se’ns permeti un nombre molt limitat de captures o fins i tot a adoptar el mètode francès, que consisteix a capturar els tords vius i després soltar-los», explica Fontana. Però tot i els contactes polítics endegats per l’associació per aconseguir aquesta normativa, de moment no ha tingut èxit.

Un dels problemes per a aquesta regulació radicaria en el fet que la caça en barraca no és tan minoritària a l’altra banda del riu Sénia, on es coneix com a parany i compta amb més de 2.000 aficionats.

La Generalitat Valenciana i els caçadors també fa temps que intenten també dur a terme una regulació pròpia, que ha topat amb la dura oposició de grups ecologistes com SEO/BirdlLife. Aquesta temporada s’ha autoritzat una sèrie de paranys per dur a terme un estudi científic de les característiques d’aquesta caça. Fontana recorda que a Catalunya, i més concretament al Montsià, ja es van fer aquests mateixos estudis l’any 2008, encarregats pel llavors Departament de Medi Ambient de la Generalitat. «Demostraven que era un tipus de caça selectiu i no massiu, però no han servit de res, s’han quedat al calaix», comenta el president dels barraquers.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada