El Departament d’Interior ultima la tramitació del reglament que ha de desplegar i desenvolupar la Llei de regulació de les festes tradicionals amb bous

Foto: Diari de Tarragona

(DdT) El text d ‘aquesta Llei properament es publicarà al Diari Oficial de la Generalitat per poder estar ja en vigor de cara a la propera temporada taurina de les Terres de l’Ebre, a la primavera.

El text ve a concretar algunes vaguetats de la Llei, fet que ha tornat a revifar la polèmica entre aficionats taurins i entitats animalistes.

Entre altres qüestions, s’hi  detallen els conceptes de tradicionalitat i excepcionalitat que esmenta la Llei per poder ampliar el calendari taurí actual. Així, finalment, no hi haurà cap límit de temps (s’havia parlat de 60 anys) per tal que un municipi pugui recuperar, si vol, els bous que celebrava fa dècades o segles, sempre que pugui demostrar que havia existit aquesta tradició.

El reglament també incideix en la seguretat, tant de les persones i els animals a la mateixa plaça o carrer, com en la seguretat jurídica dels organitzadors dels espectacles (ajuntaments i penyes taurines). En aquesta línia, s’hi concreten les funcions de figures clau com el veterinari o l’expert taurí.

‘Mantenir la tradició’

L’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre es mostra molt satisfeta amb la proposta d’un reglament que ha ajudat a elaborar. Segons explica el seu president, Miquel Ferré, no servirà per obrir la porta a que molts municipis recuperin els bous que ja han deixat de celebrar fa anys, «sinó per garantir les celebracions als llocs on ja es  fan actualment i hi ha molta afició». Per al vicepresident de l’entitat, Joaquim Martí, «al territori ja fa temps que s’estan fent les coses bé, a través del manual de bones pràctiques».

Així, segons explica, un estudi fet el passat estiu posa de relleu que la durada mitjana dels espectacles ha estat per sota del que permet la Llei. «12 minuts per als bous embolats i 27 per als capllaçats, quan aquesta modalitat permet arribar als 50», comenta.

‘Sense veu’

La proposta de reglament que el govern ha fet arribar als partits polítics del Parlament ha indignat les entitats protectores dels animals. Denuncien que no se’ls ha permès participar o col·laborar en el seu redactat i afirmen que es tracta d’un reglament fet a mida dels aficionats.

AnimaNaturalis és una de les entitats que ha presentat més denúncies contra els bous aquesta temporada. La seva responsable, Aïda Gascón, es mostra especialment preocupada per la participació de menors en els espectacles. «A la plaça està regulat però el reglament hauria de regular també la participació dels menors en els bous capllaçats, que hem observat que és molt nombrosa», afirma.