Recoder garanteix que “no hi ha marge per nous transvasaments” a l’Ebre

(ACN).El conseller diu que els documents que ha vist sobre els plans hidrogràfics “incompleixen la directiva marc de l’aigua perquè no millora el cabal de manteniment”

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha volgut deixar clar aquest dimecres a la sessió de control al Govern del Parlament que l’executiu està en contra de qualsevol intent de transvasament que afecti al riu Ebre.

Segons Recoder, les condicions actuals “no donen marge” a nous intents per treure aigua del riu i ha alertat que els documents de l’Estat que ha pogut llegir sobre els plans hidrogràfics que prepara podrien “incomplir la directiva marc de l’aigua de la Unió Europea perquè no millora el cabal de manteniment” de l’Ebre. “La qüestió ens preocupa, i molt”, ha remarcat el conseller de Territori i Sostenibilitat.

Lluís Recoder s’ha pronunciat al respecte després d’una pregunta que han dirigit des del grup parlamentari de CiU. El conseller ha recordat que, segons es va acordar, a finals de l’any passat, els estats de la UE “havien de tenir enllestits els plans hidrològics i això obligava a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, però això no s’ha fet”. A més, Recoder ha explicat que els documents que ha pogut conèixer sobre la qüestió “no milloren els cabals del tram final, i això incompleix la directiva marc de l’aigua perquè no millora el cabdal de manteniment”.

És per això que el conseller ha considerat que “per complir amb la UE, garantir un cabal suficient i garantir els usos actuals no hi ha marge per a nous transvasaments”. Amb tot, Recoder ha assegurat “entendre” les reivindicacions de “territoris veïns”, en referència a la moció aprovada per la Diputació de Castelló que reclama el transvasament de l’Ebre. Però ha volgut matisar que creu que “la solució no passa per transvasaments impossibles sinó pel treball conjunt, al que ens oferim, per cercar alternatives en conques excedentàries de fora de l’Estat”.

La PDE acull amb “decepció” el pronunciament del Govern en contra del transvasament a Castelló

El portaveu antitransvasament, Manolo Tomàs, retreu que no s’hagi pronunciat el president i considera que el discurs evidencia el pacte entre CiU i PP en matèria d’aigua

La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) ha rebut amb “decepció” el pronunciament del Govern en contra del transvasament a Castelló efectuat aquest dimecres al matí pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder. A més de retreure que no hagi estat el president, Artur Mas, l’encarregat de parlar, el portaveu antitransvasament, Manolo Tomàs, ha recriminat al Govern haver eludit la seva responsabilitat en l’aprovació del cabal ambiental del tram final de l’Ebre i el seu suport als canals de reg Segarra-Garrigues i Xerta-Sénia, que la PDE veu com a infraestructures per transvasar. Consideren, de fet, que el discurs de Recoder evidencia una “preparació del terreny per a pactes amb el PP”.

“Preocupació total”, “no ha estat a l’alçada del que esperàvem” o “mereixíem alguna cosa més institucionalment”. La PDE s’ha declarat “decebuda” pel discurs del conseller Recoder, tant en les formes com en pel contingut. Els antitransvasament esperaven, com a mínim, que la resposta a la pregunta dirigida pel propi grup parlamentari de CiU, després que el passat divendres tombés, juntament amb el PP, una moció en contra del transvasament a Castelló, hagués anat a càrrec del mateix president Artur Mas o, com a mínim, a través d’una declaració institucional del Govern. “És una rebaixa en el rang de la pregunta i la resposta”, ha assegurat Tomàs. “Ha estat decebedor”, ha afegit.

El contingut de la resposta del conseller, però, ha deixat encara més mal sabor de boca a Tomàs. El portaveu de la PDE ha recriminat a Recoder que hagi qüestionat el procés d’elaboració del Pla de Conca de l’Ebre , tot apuntant que el seu contingut, encara pendent d’aprovar, no s’adequa a la Directiva marc d’aigua i no preveu un cabal ambiental suficient per al tram final de l’Ebre. Consideren que, en qualsevol cas, el Govern té marge per actuar si aprecia que no es compleix la normativa europea. “Això un conseller no ho pot dir. El Govern català ha estat implicat en la redacció del pla i té molt a dir: fent aportacions que, si no són rebudes, pot bloquejar” el procés, ha subratllat Tomàs, que ha qualificat la resposta “de to baix i de partit polític”, també per la referència a un possible transvasament del Roina.

“M’ha recordat la impressió que tàcitament hi ha un acord tàcit entre CiU i PP i que el Govern no està a l’alçada de les circumstàncies. Amb el missatge que vam rebre divendres i el que hem rebut avui, entenem que no s’està jugant nét”, ha assegurat el portaveu antitransvasament. Tampoc ha agradat a la PDE el missatge de la diputada de CiU i regidora tortosina, Meritxell Roigé, defensant el regadiu del canal Xerta-Sénia. Per a la PDE, i a l’igual que el Segarra-Garrigues, són infraestructures predestinades al transvasament. “És una ximpleria excepcional. El Xerta-Sénia és un tub del transvasament. Dir que està en contra del transvasament però no del tub és una ximpleria”, ha reblat.

Els antitransvasament consideren, d’acord amb la interpretació de la intervenció al Parlament d’aquest dimecres, que “no hi ha hagut canvis en la política de CiU” sobre aigua. “Ha estat un discurs retòric que indica feblesa”, ha assegurat Tomàs, per qui tot plegat ha estat un indici de “l’aliança entre PP i CiU” que “notarem a les Terres de l’Ebre”. “Tinc la impressió que ens poden tornar a utilitzar com a moneda de canvi: venent motos com que el Xerta-Sénia i el Segarra-Garrigues són útils, fent pactes de més alçada que perjudiquen la gent del territori”, ha assumit. Uns pactes, ha abundat, que tindrien com a elements sobre la taula el finançament i les infraestructures, entre les quals les hidràuliques. “A partir del 20-N ens ve la cavalleria i el transvasament es reactivarà. Sense el suport fel Govern català ve un període complicat. No defensa els interessos de l’Ebre, No som prioritaris per al Govern i podem ser moneda de canvi”, ha tancat.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada