La sequera fa pujar els preus de l ‘oli fins a un 40 per cent.

Josep Lluis Cardona,gerent de l’ Agrícola del Camp (Foto:LPR)

Per al gerent de l’ Agrícola del Camp de Santa Bàrbara aquest augment respon a politiques especulatives daven la previsió d’ una mala collita a Andalusia.

L’ oli que més a pujat és  el que es ven per refinar que es paga pràcticament igual que l ‘extra ,al voltant del 2 euros i mig.

(J. Roig/T.G.)-Els preus de l’oli d’oliva en origen han experimentat en les últimes setmanes una pujada mitjana del 40%, segons les dades facilitades per  l’Administració. Aquest fort increment respon al fet que s’espera una collita molt a la baixa com a conseqüència de la sequera;recordem que a principis de setmana  explicàvem que ,solament a l’ Ebre ,les previsions  són de que la collita d ‘enguany  es pugui  veure reduïda en un 70 per cent si no plou en els propers dies .
Josep Lluis Cardona,gerent de la cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara deia que,en principi aquest significatiu augment del preu de l’ oli  afecta solament a l’ oli que es ven a granel i en origen   i més específicament al  que va a refineria que ha pujat gairebé un euro respecte al preu de l ‘any passat. Per Cardona  aquesta pujada no respon més que a una política especulativa  davant aquesta possible  reducció de la collita que a Andalusia,principal zona productora,podria arribar a ser de fins al cinquanta per cent .

De moment,l’ augment  no afecta encara al preu de l ‘oli envasat .Caldrà esperar a veure si es consolida l’ augment de la cotització del granel ,perquè podria passar que en les properes setmanes el preu tornes a baixar .Cardona deia que seria bo per al sector  que es mantingues aquest augment ja que al menys,si hi ha menys producció,aquesta es vegi compensada per un preu millor.
La mateixa font  cooperativa informava de que el preu  que es paga aquesta setmana  per un quilo  d’ oli per refinar  és de entre 2 ’35 i 2’40 euros quant la campanya passada es cotitzava a  1’55 o 1’60 euros quilo. Els olis extres,de mes qualitat han pujat  un poc menys ja que mentre l ‘any passat teniu un preu de mercat de 2 euros quilo,ara es paguen pràcticament igual que el refinats,entre els 2’40 i els dos euros i mig.