Les empreses del Camp i l’Ebre augmenten un 35,9% el volum de les seves exportacions en el darrer any

Foto: Cambra de Reus-ACN

El creixement de les vendes exteriors de les dues demarcacions representen prop d’un 15% del total de les exportacions catalanes

Reus (ACN).- La Cambra de Comerç de Reus ha acollit la presentació de l’estudi de conjuntura econòmica de les Cambres de Reus, Tarragona, Tortosa i Valls del primer trimestre del 2012.

El catedràtic d’Economia de la URV, Agustí Segarra, ha explicat que les empreses del Camp i l’Ebre han augmentat un 35,9% el volum de les seves exportacions en el darrer any. Aquesta dada, segons Segarra, fa que les dues demarcacions ja representin prop d’un 15% del total d’exportacions catalanes, davant l’11,8% que representaven el 2010.

Entre els principals sectors exportadors, Segarra ha posat de relleu el “gran pes” del sector químic, les indústries metal·lúrgiques així com el sectors auxiliars al món de l’automoció.

Tot i aquest augment de les exportacions – xifrada en un augment del 5,9 MEUR als 7,9 MEUR- Segarra ha dit que les vendes a l’exterior encara podran seguir creixent de cara els propers anys, fet que representarà – a mig termini- també un augment de l’ocupació en persones “poc qualificades”. De fet, Segarra ha matisat que, tot i l’augment de les exportacions, l'”estancament” del mercat interior fa que encara hi hagi un elevat índex de població aturada a Catalunya, xifrada en més 23,5%.

Tot i aquest missatge d’optimisme, les cambres de comerç també han valorat negativament les dades d’ocupació al Camp i l’Ebre en el darrer any. De fet, la Conca de Barberà i el Priorat així com el Baix Ebre i el Montsià són les comarques més afectades amb una disminució de l’ocupació xifrada en un 2% i un 6% respectivament. Segarra ha detallat que la diferència entre les dues demarcacions recau en el gruix de l’empresa química ubicada a Tarragona.

Amb tot, Segarra ha fet pal·lesa un cop més la necessitat de recuperar el consum, el volum d’inversions i defensar el punt geogràfic i estratègic que representen les dues demarcacions. El catedràtic de la URV ha insistit que en un moment com l’actual, on cal prioritzar les inversions, s’ha de defensar davant de les administracions centrals que la rendibilitat que pot representar invertir al Camp i l’Ebre és “molt més elevada” que el que podria ser fer-ho en qualsevol punt de l’interior de l’Estat. L’objectiu a assolir, segons Segarra, és trencar l’aïllament actual de l’Estat amb Europa i potenciar el volum d’inversions al conjunt del territori català.

Corredor del Mediterrani i el projecte del tercer fil

La trobada de les quatre cambres de comerç ha servit per defensar un cop més la necessitat de potenciar infraestructures com l’A-27 i el projecte del tercer fil per afavorir el transit de mercaderies. En aquest sentit, el president de la Cambra de Comerç de Reus, Isaac Sanromà, ha assegurat que és “creïble” el compromís expressat el divendres per la ministra de Foment, Anna Pastor, de potenciar el tercer fil i el propi Corredor del Mediterrani de cara els propers anys.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada