El Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana acull una exposició per mostrar el patrimoni de les construccions de pedra seca del territori.

expo

Una mostra de l’exposició (Foto: Museu Vida a la Plana)

S’inaugura avui a Santa Bàrbara, en el marc de les XXV Jornades Culturals.
Coincidint amb aquest inauguració, a continuació, es presentarà el llibre “El llagut de les paraules”, de Joan Maria Pont Bel.
Dissabte, l’associació de DJ,s de Santa Bàrbara, també organtiza un taller per a nens.

(J.Roig/T.G./AdSB).“La pedra seca al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre”. Aquest és el títol de l’exposició que s’inaugura avui divendres, 6 de maig a les 19 h al Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana de Santa Bàrbara i que es podrà visitar, en l’horari d’obertura habitual, fins el proper dia 29 de maig.

Aquesta mostra, organitzada per l’Ajuntament de Santa Bàrbara, el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre i la Diputació de Tarragona, s’emmarca dins de les XXV Jornades Culturals de Santa Bàrbara, que van començar el passat 11 d’abril i que finalitzen el cap de setmana del 21 i 22 de maig amb el Dia Internacional dels Museus.

La mostra, inclosa al programa d’exposicions itinerants de la Diputació de Tarragona, recorre, a través d’imatges, a aquesta tècnica constructiva que ha donat lloc a nombroses edificacions rurals i agrícoles al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. A més, es poden veure algunes de les edificacions més singulars construïdes amb aquesta tècnica a la comarca del Montsià.

L’objectiu de la mostra és el de difondre les construccions de pedra seca del territori a la vegada que es dóna a conèixer l’ahir i l’avui d’unes construccions en què no només destaquen els valors estètics, sinó que també són importants els valors culturals relacionats amb l’ús d’eines i de tècniques singulars basades en el coneixement empíric del territori.

En les construccions de pedra seca no s’utilitza cap altre material que la pedra. De fet, s’aprofiten les seves característiques intrínseques i mecàniques i es col·loquen de forma que s’aconsegueixi estabilitat i rigidesa, donant lloc a infinitat de formes diferents.

Les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre, especialment el Montsià, són riques en aquest tipus de patrimoni. A la gran quantitat de construccions s’ha d’afegir la gran varietat de funció i estructura. Aquestes construccions, s’han revaloritzat com a patrimoni fortament identitari, indissoluble del món rural, en general, i del món agrícola i ramader, en particular. Aquesta exposició, que es podrà veure de forma gratuïta al Museu de la Vida a la Plana, és fruit del treball continuat d’un grup de persones que ha treballat en la recuperació d’aquest patrimoni des de l’any 1999.

Coincidint amb aquest inauguració, a continuació, hi haurà la presentació i original glossa del llibre El llagut de les paraules, de Joan Maria Pont Bel, fill de Santa Bàrbara establert a Barcelona, i lectura dramatitzada d’una selecció dels seus textos.

El mateix dissabte però a les 11 del matí, l’associació de DJ,s de Santa Bàrbara han organtizat un Taller de DJ’s per a nens, joves i adults. L’activitat es farà al nou Hotel d’Entitats que, per cert, serà inaugurat oficialment el proper dilluns 9 de maig, dia del patró Sant Gregori i per tant festiu al nostre poble

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada