Les Festes en honor a Sant Gregori recuperen el protagonisme popular

lurdes

Festa de Sant Gregori del 2014- Elecció de les Pubilles Major i Infantil- (Foto:A.Olles)

A partir del proper divendres Santa Bàrbara viurà les seues “Festes Majors” de primavera recuperant el protagonisme que tenia el copatró sant Gregori fins als anys 70, quant el municipi celebrava les Festes Majors per aquestes dates.

(J.Roig/T.G.).-Judit Lleixà, regidora de festes, explicava que serà un cap de setmana  intens d’activitats, majoritàriament tradicionals precisament per recordar aquella època.
De fet la festa començarà el divendres 8 de Maig  amb un sopar de germanor a la plaça Alcalde Cid i Cid  i un festival revival organitzat  per la penya Planers pels Bous al Poliesportiu Municipal a partir de les 12 de la nit.
Ja el dia 9, festivitat de Sant Gregori , a partir de les vuit del mati es farà un bou cap-llaçat, tradició recuperada l’any passat i a les 11:30h. la missa  en honor al patró i desprès de la processó, la benedicció de l’aigua per arruixar els camps del terme per protegir-los contra la negreta, com es ve fent des de fa dècades.
Per la tarda s’ha organitzat una cantada de jotes dedicades  a les pubilles 2015. Enguany com a novetat i donat el gran nombre de pubilles que hi ha, Lleixà explicava que es formaran dos grups de cantadors que aniran, com marca la tradició, a cantar a les noies a les seues cases. Fins ara aquestes cantades les duien a terme membres de la coral  i de la banda, però per tal d’agilitzar el recorregut, enguany s’ha decidit contractar un segon grup, argumentava la regidora.

Ja per la nit, la Unió musical Jaume Balmes ha organitzat un ball amb l’actuació dels grups i orquestres dels 70 i 80, Los Juniors veterans, Pirómbodas, Quijotes i Sherpas,  a partir de les 12 de la nit i al Poliesportiu Municipal.
El diumenge dia 10, hi haurà l’activitat comercial “ botigues al carrer”, concurs de tir i arrossegament de caràcter local i trobada de puntaires de les Terres de l’Ebre amb exposició dels seus treballs a la plaça Major.
Ja per la tarda, la comitiva formada per autoritats i convilatans, vestits segons el costum tradicional, recorreran el poble acompanyats dels Amics dels Cavalls, per anar a buscar a les seues cases a les Pubilles del 2015 i fer-ne la petició al pares per a que siguin  proclamades oficialment, més tard i a la Plaça Cid i Cid, mitjançà el sorteig tradicional i públic amb el s’escollirà les Pubilles Majors i Infantil de les properes Festes Majors del mes de Juliol.