Fins al 15 de Desembre es pot visitar l’exposició “Montsià, Pobles i Gent. Paisatges i cultura ” al Museu de la Vida a la Plana

expo_montsia_pobles(AdSB/MuseuTTEE/J.Roig).-El darrer cap de setmana  de Novembre es va inaugurar al Museu de la Vida a la Plana l’exposició “Montsià, pobles i gent. Paisatges i cultura”, una retrospectiva en el temps dels diferents pobles de la comarca del Montsià, una mirada al passat des de l’òptica actual. Aquesta exposició, cedida pel Museu de les Terres de l’Ebre, romandrà al museu fins al 15 de desembre de 2013. La visita és gratuïta.

L’objectiu d’aquesta exposició és mostrar l’evolució dels municipis de la comarca del Montsià en la vida quotidiana i els canvis experimentats en l’actualitat, de com la quotidianitat o bé ha evolucionat, ha canviat o s’ha mantingut en funció de la voluntat social de mantenir-ho. Des de la vida al camp a Santa Bàrbara, passant pels carnavals de Godall, la llotja del peix a la Ràpita, els terrissaires de la Galera, la indústria del moble a la Sénia,… tot un seguit d’accions quotidianes del passat encara vives en el nostre present.
Amb aquesta finalitat cada municipi està representat en l’exposició per un plafó on podem veure vàries imatges significatives de cada localitat i on hi figuren dos textos, escrits per escriptors o periodistes de cada municipi. En el primer text se’ns parla del poble i en el segon text dels seus habitants.

Els textos de cada població han estat redactats expressament per a l’exposició des d’una perspectiva personal però amb voluntat de constituir un relat de significat col·lectiu. En concret els autors dels textos són: Carme Ferrer Pavia (Alcanar), Rafael Haro i Sancho (Amposta), Josep Roncero i Pallarés (Freginals), Carme Saura i Salvadó (La Galera), Miquel Subirats Villalbí (Godall), Marià Lleixà i Tal (Mas de Barberans), Roser Royo Tomàs (Masdenverge), Miquel Reverter Aguilar (Sant Carles de la Ràpita), Víctor Porres Tafalla (Sant Jaume d’Enveja), Josep M. Arasa (Santa Bàrbara), Joan Todó Cortiella (La Sènia).

L’exposició va estar organitzada per l’Ajuntament d’Amposta i el Museu Comarcal del Montsià, dins dels actes de la capitalitat de la cultura catalana l’any 2006, i va comptar amb el patrocini del Consell Comarcal del Montsià. En aquella ocasió, a més a més, de cada població es van presentar dos pintures (obtingudes en la seva major part dels fons d’art de cada ajuntament) on es podia veure un paisatge o element emblemàtic de cadascun dels municipis del Montsià.