Prop de 1.500 persones de les Terres de l’Ebre estan en llista d’espera per operar-se

Foto: ACN

Salut assegura que el territori no perdrà especialitats i anuncia la creació de disset llits de convalescència a l’Hospital d’Amposta

(ACN)
Prop de 1.500 persones de les Terres de l’Ebre estan en llista d’espera per operar-se, segons dades del Departament de Salut del passat mes de juny. D’aquestes, 320 són pacients de càncer que s’hauran de resoldre en un termini màxim de 45 dies, segons el nou decret que la Generalitat vol tirar endavant.

De fet, aquest temps de resposta en malalts de càncer ja es garantia a les Terres de l’Ebre on el termini d’espera estava entorn els 17 i els 40 dies (pels càncers de pròstata).

Sobre les retallades en els serveis del territori, Salut ha assegurat que l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa no està al 100% d’ocupació i que, a data d’avui, té quatre llits disponibles.

Després que el conseller de Salut, Boi Ruiz, donés a conèixer aquest dilluns el nou sistema de llistes d’espera, el director dels serveis territorials a les Terres de l’Ebre, Albert Gómez, ha estat l’encarregat de traslladar l’explicació del nou decret en la reunió del Consell de direcció de l’Administració de la Generalitat. Gómez ha detallat que, actualment, hi ha prop de 1.500 pacients que esperen per operar-se al territori, i que amb el nou decret, Salut els hi haurà de donar sortida en el termini màxim d’un any. “Replantejarem les llistes d’espera i el funcionament dels hospitals, i posarem la directa per donar-los-hi sortida. Necessitem hospitals més dinàmics, amb molta cirurgia ambulatòria, i més hospitalització domiciliària”, ha detallat.

Dels catorze procediments que Salut incloïa com a prioritaris i que s’ha de donar sortida en sis mesos, a les Terres de l’Ebre la mitjana era de 3,6 mesos, fins al juny del 2011. Entre aquests, destaca el mes i mig d’espera per operacions d’hèrnies inguinals, els 6,6 mesos d’hèrnies discals, o els 8 mesos per intervencions de menisc.

En aquest sentit, el director dels serveis territorials ha recordat que al territori hi ha quatre hospitals (Verge de la Cinta de Tortosa, Santa Creu a Jesús, Amposta, i Móra d’Ebre), i que es replantejaran els contractes de serveis que el Catsalut fa amb cada centre. “Actualment es fan 3.500 intervencions a l’any, i ara potser haurem de comprar més serveis quirúrgics i utilitzar quiròfans que ara no fèiem servir, doncs ho farem. Donarem resposta seguint els criteris clínics i els temps màxims establerts. I si no ho podem fer al territori, ho derivarem al centre sanitari que pugui assumir-ho”, ha afegit.

Respecte les retallades en l’àmbit sanitari que s’estan produint al territori i a les denúncies que fan els sindicats sobre el tancament de llits i la pèrdua de serveis a les Terres de l’Ebre, Gómez ha deixat clar que no s’ha produït cap disfunció sanitària i que, actualment, l’Hospital Verge de la Cinta no està al 100% d’ocupació. “Encara tenim quatre llits disponibles amb 140 pacients ingressats, i tenim tres quiròfans en actiu i els altres preparats per si en cas d’urgència es necessiten, i no s’ha acomiadat a ningú”, ha respost amb contundència el director dels serveis territorials, que només ha admès una reducció de plantilla per la no renovació de contractes que s’extingien.

Gómez també ha assegurat que el territori no perdrà serveis mèdics sinó tot el contrari, confia que es puguin incrementar. “Hem d’aconseguir fer més coses amb la mateixa plantilla. El professional el que vol és atendre al pacient amb qualitat, el que li molesta és la burocràcia”, ha afegit.

De fet, en l’actual context, el director dels serveis territorial ha anunciat la creació de disset llits de convalescència a l’Hospital comarcal d’Amposta.

Reestructuració de la cobertura sanitària a la Ribera d’Ebre
D’altra banda, Gómez ha detallat que el Departament continuarà aplicant les reordenacions dels serveis d’atenció primària que consideri en funció de les necessitats i de la responsabilitat que el Govern té en la prestació d’aquests serveis. “Reordenar serveis ens ho demana la societat actual. Hi haurà llocs on per qüestions de distància haurem de continuar mantenint serveis ineficients i que costen 600 euros la visita, però tots els llocs que jo pugui reordenar donant la garantia que s’atendrà el ciutadà correctament i a un cost raonable, ho faré”, ha advertit.

En aquest sentit, Gómez ha anunciat que, a partir del proper cap de setmana, les urgències deixaran d’atendre’s al CAP de Móra la Nova (Ribera d’Ebre). El delegat ha explicat que, des d’aquest mateix dilluns, s’ha unificat en una mateixa persona la direcció de les àrees bàsiques de Terra Alta i Ribera d’Ebre, i que una de les tasques que se li ha encomanat és una reestructuració de la cobertura de tot el territori de la Ribera d’Ebre. “Havien alguns alcaldes molestos per algunes rotacions de metges als pobles i ara, després de les vacances, intentarem resoldre-ho”, ha afegit.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada