Els afeccionats ebrencs volen analitzar com afectarà als correbous l’ ILP antitaurina

Caixó bou cerril Festes Santa Bàrbara 2010 (Foto: La Plana Ràdio)

DDT i LPR.-Amb l’estiu, les festes dels bous tornen amb força a les Terres de l’Ebre. Després de Santa Bàrbara ,la Ràpita i Masdenverge, ara és el  torn de Poble Nou del Delta, Amposta, Deltebre, l’Aldea o les Cases d’Alcanar, entre molts altres nuclis urbans.
En concret i des del passat mes de maig i fins al novembre, la Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre autoritzarà més de 200 dies d’espectacles taurins, repartits en 32 nuclis urbans de 26 municipis. Cal destacar també que  no només podem trobar correbous a les comarques del sud, sinó que la tradició es manté també a altres municipis d’arreu de Catalunya com Cardona, Olot i  Miami Platja, al Camp de Tarragona, segons detalla el mapa de la festa elaborat pel Parlament.
Segons comenten des de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre,  «Les festes dels bous tenen un fort arrelament popular que creix en èpoques com aquesta, d’adversitats»,  i es que els afeccionats taurins estan veient amb preocupació  la bateria de denúncies  presentades per les associacions animalistes en aquesta darrera dècada i sobre l ‘aprovació,fa pocs dies, per part del Parlament català  de la ILP  que prohibeix la celebració de corrides de toros a Catalunya. Els taurins suspiten que després serà el torn per las tradicionals correbous locals. Tot i això les entitats taurines no dubten de la seva força al territori i han anunciat mobilitzacions a la tardor, si no arriba la normativa per blindar els bous. De fet  l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre, ha convocat per a demà mateix una roda de premsa per parlar de la polèmica creada recentment per  l’aprovació per part del Parlament Català de la mencionada ILP. Els  taurins volen analitzar davant la premsa  com ha d’afectar això als correus de les Terres de l’Ebre.
La convocatòria s’ ha fet per a les 11 del mati i a la seu del Consell Comarcal del Montsià
D’ altra banda, entitats i partits antitaurins han anunciat ja que continuaran la seva lluita contra els correbous, i sobretot contra les modalitats del bou embolat i capllaçat, ja que consideren que suposen un maltractament intrínsec per a l’animal.
Des de l’any 2005, un manual de bones pràctiques impulsat pel Govern però sense rang normatiu estableix una sèrie de normes per garantir el respecte als animals i la seguretat de les persones.
La gran afició existent a l’Ebre fa que sigui també el territori on es troben set de les vuit  ramaderies de bous braus de Catalunya. Compten amb un total de nou explotacions, situades  principalment a la serra dels Ports i al Delta, i centenars de caps de bestiar. Algunes són centenàries, com la de Pedro Fumadó, mentre que d’altres acaben d’arribar, com és el cas de Mansilla de Torreblanca, que ha instal•lat una segona explotació a Ulldecona.