La disminució de cries de flamencs, desaconsella l’anellament aquest any

Foto: Cries de flamenc

Foto: Cries de flamenc

La colònia reproductora de flamenc al delta de l’Ebre registra un dels nombres d’exemplars més baixos dels darrers anys

 El nombre de parelles reproductores de flamenc ha estat significativament baix en comparació amb el dels darrers anys.

Les especials condicions meteorològiques d’aquest hivern i primavera segurament expliquen aquest feble èxit reproductor

 L’escàs nombre de polls que produirà la colònia ha aconsellat que no es realitzi l’anellament

(Redacció) La colònia reproductora de flamenc al delta de l’Ebre està formada per 609 parelles. Aquesta dada resulta significativament baixa en comparació amb la dels darrers anys, quan hi han nidificat entre 2.000 i 3.100 parelles.

 Les condicions meteorològiques que s’han donat aquest hivern –amb un gener especialment ventós– i primavera –amb unes temperatures relativament fredes– expliquen segurament el baix èxit reproductor de 2013.

En altres colònies de la Mediterrània també s’han observat nombres relativament baixos i retards temporals en el cicle reproductor.

 El comptatge de nius s’ha efectuat el 14 de maig mitjançant un vol fotogràfic a gran altura, gràcies al suport de la Unitat Aèria del Cos Agents Rurals. Aquesta tècnica evita qualsevol destorb en una espècie tan sensible.

 El nombre de polls que arribaran a volar serà baix. Aquest fet, juntament amb l’emplaçament actual de la colònia, en un dic de les salines bastant allunyat de l’espai on es fan les tasques d’anellament, ha aconsellat que no es realitzi la diada d’anellament.

 El flamenc és una espècie molt adaptada a medis molt fluctuants i és relativament freqüent que, per causes naturals (bàsicament meteorològiques), no es reprodueixi cada any o ho faci en baix nombre. Tot això indica que aquesta mala anyada no tindrà un efecte negatiu sobre la pervivència del flamenc al delta de l’Ebre a llarg termini.

 El flamenc Phoenicopterus roseus és una espècie que es troba al delta de l’Ebre al llarg de tot l’any, per bé que presenta fortes fluctuacions estacionals, amb valors màxims a l’hivern. Algunes cròniques indiquen que era un ocell reproductor abundant al segle XVI, tot i que no existeixen dades més recents fins a les dècades de 1970-1980, quan en va realitzar alguns intents.

 El flamenc va començar a reproduir-se amb èxit el 1993 i actualment ha esdevingut una de les espècies més emblemàtiques del Parc Natural del Delta de l’Ebre, l’únic lloc on es reprodueix a Catalunya i una les escasses localitats estables a la Mediterrània occidental. Fins al 2013, el flamenc s’ha reproduït amb èxit en 19 ocasions i el nombre de parelles ha anat creixent de 250 a unes 3.000 parelles.

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada