Segueix l’espoli d’oliveres, en alguns casos, per fer-ne llenya !!

Les entitats GEPEC-EdC i Salvem lo Montsià van adreçar una carta al President Torra demanant que el Govern que prengui mesures urgents per aturar aquest espoli constant.

(Redacció) A la partida de les Moles, a Ulldecona, aquests dies s’estan arrancant més d’un centenar d’oliveres, bona part d’aquestes considerades monumentals i algunes de mil·lenàries que en algun cas tenen dimensions espectacular per sobre dels cinc metres de perímetre de tronc.

Degut  a les grans dimensions dels arbres, i davant la impossibilitat d’emportar-se la olivera sencera, han optat per tallar- la i convertir-la en llenya.

Els usos més habituals d’aquest espoli segons ens explicava Xavier Gimenez President del GEPEC “no són nomes per decoració de parcs i jardins, també s’adquireixen per utilitzar per artesania i en casos extrems,  per convertir-les en llenya”.

En el cas de la finca de la partida de Moles, a banda d’arrancar les oliveres, s’han destruït els marges de pedra seca, s’han ampliant els camins existents, s’ha afectat a vegetació natural present a la finca, etc.

A hores d’ara el Parlament de Catalunya està tramitant una llei per protegir aquestes oliveres monumentals, la lentitud en la tramitació està provocant que els marxants d’oliveres intensifiquin l’espoli sobre aquest patrimoni amb l’objectiu d’arrencar quantes més oliveres millor abans que això estigui prohibit.

Un tema molt preocupant és que a aquest ritme, quan la llei estigui aprovada, és molt possible que ja no quedin oliveres monumentals per protegir segons el GEPEC-EdC.

Amb l’actual ritme d’espoli en pocs mesos les Terres de l’Ebre i Catalunya poden quedar orfes  d’oliveres monumentals. Uns arbres que han estat cuidats, treballats i respectats durant generacions i generacions, nosaltres els estem arrancant i fins i tot tallant per fer llenya, pensem que tenim oliveres amb més de 1500 anys d’antiguitat.

Davant d’aquests fets i davant la gravetat de la situació, dels del GEPEC-EdC i Salvemm lo Montsià han adreçat una carta al President Torra demanant una actuació urgent per part del Govern de la Generalitat, per tal d’aturar aquesta sagnia, fins que la llei de protecció de les oliveres no sigui una realitat.

A la carta se li demana que el Govern porti a terme algunes accions que creiem són de possible aplicació i que permetria frenar aquest espoli i preservar aquestes oliveres. Aquestes actuacions, però, requereixen d’una acció decidida, urgent i valenta per part de la Generalitat i una implicació coordinada dels Departaments de Territori i Sostenibilitat i del d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

La problemàtica de l’espoli de les oliveres monumentals fou també un dels temes que des del GEPEC-EdC vàrem exposar al President Torra a la reunió que el passat dia 2 d’abril la Federació Ecologistes de Catalunya, de la qual el GEPEC-EdC forma part, va mantenir amb el President i a la que també va ser present el Conseller de Territori i Sostenibilitat.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada