Construeixen un petit dic a l’Ebre per evitar l’entrada del caragol maçana per dos captacions del marge dret del Delta

L’empresa pública estatal Seiasa del Nordeste inverteix 15.000 euros en l’execució d’una actuació d’urgència que permet filtrar l’aigua que xuclen les bombes de dos empreses agrícoles

Exemplars del cargol maçana

(ACN).-L’empresa pública estatal Seiasa del Nordeste ha construït un petit dic submergit a la riba dreta del delta de l’Ebre, al terme municipal de Sant Jaume d’Enveja (Montsià), que filtra l’aigua evitant que el caragol maçana pugui penetrar a l’hemidelta dret a través de les captacions d’aigua del riu de dues empreses agrícoles de la zona. L’actuació, executada pel procediment d’urgència, amb una inversió de 15.000 euros. La plaga afecta ja un centenar d’hectàrees al marge esquerre. El Departament d’Agricultura, Acció Rural, Alimentació i Medi Natural manté els treballs sobre el terreny mentre negocia amb l’Estat ajuts econòmics i l’autorització per a dos productes d’origen natural per controlar la plaga.

El dic ha estat construït just enfront de les captacions d’aigua que les empreses agrícoles que gestionen les finques dels Erms Salats i Migjorn. Segons ha explicat el director dels serveis territorials del DAR en funcions, Antoni Espanya, el fet que aquestes explotacions treballin amb altres tipus de conreus que no són arròs, els obliga a disposar d’aigua també durant l’hivern, quan els canals s’assequen.

Però tot i que la captació dels Erms Salats, per una aigua que es destina a regar gespa, disposa de microaspersors i filtres que evitarien l’entrada del caragol maçana i les seves postes a la xarxa, en el cas de les bombes de Migjorn no existia cap barrera. Així, el dic de pedra funciona com un gran filtre de pedra que impediria el pas dels caragols cap a la xarxa de regadiu de l’hiemidelta dret. ‘Minimitza molt l’entrada tant d’adults com de postes al sistema de bombeig’, certifica Espanya.

I és que, de moment, el caragol maçana continua la seva expansió pel marge esquerre del riu i continua mantenint-se a la riba dreta del riu, sense arribar a penetrar de forma evident terra endins. A l’hemidelta esquerre, però, la seva presència s’estén per un centenar d’hectàrees, deu de les quals concentren altes densitats de caragols.

Espanya, qui demana que els relleus i canvis interns previstos al mateix Departament no afectin ‘negativament’ les mesures empreses per contenir la plaga, ha explicat que els treballs de recollida d’exemplars i destrucció de postes sobre el terreny continuen a la riba del riu i a l’hemidelta esquerre. A més, ha explicat, el DAR negocia amb el Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí aportacions que permetin finançar la instal·lació de colzes a la xarxa de reg que evitin l’entrada d’exemplars de caragol maçana als arrossars. ‘És la part més costos econòmicament però confiem que arribi abans de la pròxima collita, especialment als que estan en zones de risc, amb les parcel·les netes però amb presència de caragols als desguassos pròxims’, ha afirmat.

Paral·lelament, el Govern negocia també amb el Ministeri que autoritzi l’ús de l’artemísia i les saponines, dos excipients naturals ‘sense impacte ambiental’ que s’han revelat efectius en contra del caragol, segons va aconseller l’expert indi Ravindra C. Joshi en la seva visita de treball fa pocs mesos.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada