Els Bisbes de Vic i Tortosa coincidiran a les festes patronal de Santa Bàrbara

el nostre mati1Enguany fa 200 any que, eclesiàsticament, el municipi es va emancipar de La Galera.

Serà una celebració que comptarà amb la participació de les primeres autoritats eclesiàstiques de la Diòcesi tortosina i osonenca en un tridu o celebració religiosa que es perllonga durant tres dies a partir de demà.

(J.Roig/T.G.).-El rector de la parròquia de Santa Bàrbara, mossèn Ferran Aspa, admetia que ha estat una casualitat el descobrir que enguany es compleixen dos segles des que el bisbat de Tortosa va decidir adjudicar un capellà propi a Santa Bàrbara, en aquell moment, barri del municipi de La Galera.
Mossèn Ferran deia que fa uns dies, consultant l’arxiu parroquial per buscar unes dades que un veí li havia sol•licitat, va descobrir uns apunts d’un antic i recordat capellà que va tenir el nostre poble, José Arasa Barberà, conegut com a mossèn Pepe, on hi havia anotats els noms dels capellans que havia tingut la parròquia des dels seus inicis. Va ser aleshores quant es va adonar de que el primer datava de l’any 1815.
A partir d’aquí i resseguint el fil de l’historia, sembla que el bisbe tortosí Manuel Ros de Medrano i davant d’insistència dels veïns del barri de Santa Bàrbara, hauria acceptat la seua petició atorgant un capellà, Ramón Sabaté, natural de Traiguera, que es faria càrrec de la petita ermita dedicada a aquesta santa, ubicada prop d’on avui s’aixeca l’actual església.
Així dons, el nostre poble feia un primer pas cap a l’emancipació de La Galera, aconseguint la independència eclesial que permetia als veïns assistir als oficis religiosos sense haver de desplaçar-se al municipi veí. Tretze anys desprès, el nostre poble aconseguiria també la independència municipal.
Tot i la pressa amb la que s’han tingut que preparar els actes, mossèn Ferran ens explicava que serà una efemèride que comptarà amb la participació de les primeres autoritats eclesiàstiques de la Diòcesi, en un tridu o celebració religiosa, que es perllonga durant tres dies, i que tindrà com a invitats al Vicari General de la diòcesi i la del mateix Bisbe de Tortosa Enrique Benavent, així com la del Bisbe de Vic, natural de Deltebre, monsenyor Roman Casanova.
Les celebracions s’iniciaran demà mateix, dia de Santa Bàrbara i es perllongaran durant tot el cap de setmana. El dissabte a les set de la tarda i al temple parroquial, hi haurà una conferència a càrrec del president del Centre d’Estudis Planers, Màrius Pons, sobre aquesta efemèride.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada