CiU i PPC tomben una proposta perquè el Parlament rebutgi “qualsevol” transvasament de l’Ebre

La resta de grups de la cambra han donat suport a la iniciativa presentada per Esquerra

Barcelona (ACN).
– Els vots de CiU i PPC al Parlament han aconseguit tombar una proposta de resolució que Esquerra ha presentat en el Debat de Política General d’aquest divendres per evitar transvasaments a l’Ebre.

El text d’ERC demanava “refermar el compromís polític amb les Terres de l’Ebre, rebutjant qualsevol intent de transvasament de l’aigua del riu Ebre”.

La proposta instava també al govern de l’Estat a “presentar el redactat definitiu del nou Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre de manera immediata, incloent-hi un cabal ambiental per al tram final del riu i el seu delta, d’acord amb els criteris de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre”. El PSC, ICV-EUiA, ERC, SI i C’s hi ha donat suport.

La Plataforma  no descarta tornar a les manifestacions

La Plataforma en Defensa de l’Ebre no descarta tornar a sortir al carrer per aturar la nova amenaça d’un transvasament de l’Ebre.

Davant de la demanda d’un transvasament de l’Ebre per part de la Diputació de Castelló, la plataforma ha celebrat aquest dissabte una assemblea informativa amb l’assistència d’unes 350 persones. El portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), Joan Antoni Panisello, ha explicat a l’ACN que han tingut “una resposta molt bona” i ha anunciat que “és molt possible que haguem de tornar a la mobilització” pel possible canvi de govern a l’Estat. “Si el PP puja tots sabem que les seves polítiques hidràuliques són totalment favorables al transvasament”, ha sentenciat.

La demanda de la Diputació de Castelló va encendre totes les alarmes a les Terres de l’Ebre i va generar una onada de declaracions de rebuig. Així, el Consell Comarcal del Baix Ebre i els ajuntaments d’Amposta, Tortosa, Sant Carles de la Ràpita (Montsià) i Flix (Ribera d’Ebre) van aprovar mocions de rebuig a la demanda d’un transvasament d’aigua de l’Ebre efectuada per la Diputació de Castelló. Totes les mocions, de forma unànime, rebutgen la petició de 90 hectòmetres cúbics d’aigua anuals de l’ens provincial castellonenc tot recordant la inexistència de “sobrants” a l’Ebre, segons els científics, i la necessitat que resolguin els dèficits d’aigua per altres vies alternatives.

“Si no es resol a favor del territori proposarem mobilitzacions”

En aquest context, la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) ha celebrat aquest dissabte al vespre un acte informatiu per analitzar la situació. Segons ha explicat a l’ACN Joan Antoni Panisello, l’assemblea celebrada a l’Auditoria Felip Pedrell de Tortosa, en la qual hi han assistit unes 350 persones, ha servit per explicar la situació actual i de les repercussions que pot tenir si el govern espanyol no es pronuncia i si guanya el PP però no s’han convocat mobilitzacions perquè només era un acte informatiu. Amb tot, ha assegurat que “hem rebut una resposta molt bona de la gent” i ha avisat que “el proper pas en cas que no es resolgui a favor del territori serà evidentment proposar mobilitzacions i actes al carrer”.

Els canvis de vot de CiU, una contradicció “totalment incomprensible”

Panisello s’ha referit també als vots contraris de CiU a les Terres de l’Ebre, que ha donat suport a les mocions de rebuig al transvasament, i el Govern, ja que els vots de CiU i PPC al Parlament van aconseguir tombar aquest divendres una proposta de resolució presentada per ERC en el Debat de Política General per evitar transvasaments a l’Ebre. El text d’ERC demanava “refermar el compromís polític amb les Terres de l’Ebre, rebutjant qualsevol intent de transvasament de l’aigua del riu Ebre”. La proposta instava també al govern de l’Estat a “presentar el redactat definitiu del nou Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre de manera immediata, incloent-hi un cabal ambiental per al tram final del riu i el seu delta, d’acord amb els criteris de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre”. El PSC, ICV-EUiA, ERC, SI i C’s sí que hi van donar suport.

Panisello ha assegurat que “és totalment incomprensible” que el Govern “no tingui en compte una moció que rebutja el transvasament”. Malgrat tot, ha insistit que la PDE mai ha entrat en campanya i ha atribuït a aquest fet l’èxit de la plataforma. “Nosaltres el que fem és defensar el territori i si cal sortir al carrer sortim, mai ens casarem amb ningú”, ha sentenciat, i ha afegit que “el riu Ebre ha de ser el motor i el recurs estratègic pel nostre desenvolupament, no pot ser moneda de canvi”. “El futur de les Terres de l’Ebre no pot passar mai per la venda de l’aigua”, ha etzibat.

Panisello ha dit a l’ACN que demanen al govern espanyol “que acabi la feina” i contesti la petició d’aigua de l’Ebre que va fer la Diputació de Castelló i que una sentència del Tribunal Suprem obliga a donar-hi resposta.