Els bous sacrificats a la serra de Montsià fa dues setmanes encara no han pogut ser retirats

*Es tracta d’onze exemplars de braus que no pertanyien a cap ramaderia

La zona del Mas d’en Comú de la serra de Montsià, una de les més transitades per excursionistes, ofereix aquests dies un panorama dantesc. Fa dues setmanes els agents rurals del Departament de Medi Ambient van abatre, a petició dels ajuntaments de la zona, onze exemplars de bous braus que des de feia anys pasturaven incontrolats per la serra de Montsià i que per raons sanitàries i de seguretat es va decidir sacrificar. El problema és que encara no han pogut retirar els cossos de l’indret.  El Punt
L’any 2003 es van detectar a la serra de Montsià un bou brau i dues vaques que pasturaven incontrolats per la zona i que no eren propietat de cap ramader. Sis anys després aquest primer nucli s’havia convertit en un ramat d’onze exemplars –tres mascles, un vedell i set vaques–, alguns dels quals de més de 600 quilos de pes. «No ens podíem arriscar que el ramat cresqués més», va argumentar el regidor de Governació de la Ràpita, Josep Pitarch, que va destacar que la serra de Montsià és un espai natural molt transitat per excursionistes i aquests animals són potencialment perillosos. És per això que els cinc municipis que tenen terme a la serra –Alcanar, la Ràpita, Amposta, Ulldecona i Freginals– van dissenyar una operació per sacrificar els braus i van presentar la sol·licitud al Departament de Medi Ambient, perquè es fessen càrrec del sacrifici els agents rurals. «Des que va esclatar el tema de les vaques boges la llei és molt estricta i els animals incontrolats i sense traçabilitat veterinària s’han de sacrificar per raons sanitàries», va afirmar Pitarch, que hi va afegir que en aquest cas també s’hi han sumat raons de seguretat de les persones. De fet, abans d’optar pel sacrifici s’havia intentat, sense èxit, fer-los baixar de la serra amb altres tàctiques, com ara enviar-los un esqueller o atraient el cap del ramat amb altres femelles.

Crítiques del PP

La situació ha estat durament criticada pel regidor del PP, Pedro Hernández, que ha lamentat tant el sacrifici dels animals com el fet que dues setmanes després de ser abatuts –va ser el 14 de juliol– els animals encara siguen a la serra. El regidor de Governació, Josep Pitarch, ha assegurat que les intencions dels ajuntaments des del primer moment van ser retirar els cossos i traslladar-los a un abocador controlat –el de Grefacsa a Lleida– per incinerar-los. La llei així ho exigix i tenien contractat un helicòpter per fer-ho, però a última hora, segons Pitarch, l’empresa els va fallar perquè l’helicòpter estava avariat. «Fins 48 hores després no vam poder aconseguir-ne cap altre», diu el regidor de Governació, que precisa que els cossos dels animals ja havien començat a inflar-se. «En aquestes circumstàncies no els podíem traslladar», diu Pitarch, que assenyala que es va optar per ruixar-los amb insecticida i cobrir-los amb 700 quilos de calç viva. «El cert és que a la vista només n’hi ha dos i que s’ha senyalitzat l’entorn per avisar els excursionistes», diu. No obstant això, alguns curiosos ja s’hi han atansat i fins i tot han penjat les imatges al You Tube. Pitarch assegura que retiraran els cossos tan aviat com això siga possible.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada