UP alerta que el sector de l’oliva a Catalunya acumula pèrdues en les dues darreres campanyes de fins a 73 MEUR

oliEl sindicat denuncia que molt oli català és ven a granel a Europa per retornar cap aquí  amb etiquetes d ‘altres països.
El sindicat constata que el 2011 al 2013 s’ha perdut la producció de tota una collita anual

(Redacció/J.Roig).- Unió de Pagesos (UP) alerta de la caiguda en la producció d’oliva a Catalunya, que es quantifica en pèrdues econòmiques de gairebé 73 milions d’euros en les darreres dues campanyes. En la campanya 2011-2012 es van produir 13.000 tones i al 2012-2013, 21.000 -quan una collita, de mitjana, ronda les 37.000 tones. És a dir, en dos anys s’ha perdut el volum d’una campanya sencera, segons constata UP. Aquesta davallada, generalitzada a tot l’Estat -d’un 60% respecte la campanya anterior-, s’atribueix a la sequera. Malgrat que el preu de l’oli ha repuntat, UP demana a l’administració que prengui consciència del problema de vendre oli ‘a granel’ a Europa i aposti pel valor afegit de l’oli català embotellat.

“Molt oli català marxa cap a Europa, l’envasen i l’etiqueten amb el seu logotip, i després retorna cap aquí, això és penós”, ha declarat Josep M. Coll, responsable dels sectors agraris de la Comissió Permanent d’Unió de Pagesos. A més, el preu de l’oli s’ha apujat, quan ja no està en mans dels pagesos.

El preu mitjà de l’oli d’oliva a Catalunya en aquesta darrera collita ha estat d’uns 2,44 euros el quilo. No és un mal preu, però els pagesos consideren que hauria de superar els 3 euros. “3,5% seria l’ideal