Els despreniments al barranc de la Galera posen en perill cases pròximes

L’Ajuntament reclama a la Generalitat que construeixi talussos de contenció

Foto: pont de la Galera-LPR

(DdT).-El barranc de la Galera pateix un acusat procés d’erosió al seu pas per aquesta població del Montsià, amb esllavissades i despreniments  periòdics que estan posant en perill l’estabilitat de les cases més properes. Algunes de les construccions que limiten amb el barranc presenten actualment esquerdes de més de cinc centímetres i tant els propietaris com l’Ajuntament temen que es pugui produir algun accident, ja que el terreny es continua erosionant i està descalçant la base dels edificis.

El Consistori ha demanat a la Generalitat que actuï de forma urgent. L’alcalde de la Galera, Ramon Muñoz, reclama la construcció d’un talús de protecció d’almenys 150 metres en una de les ribes del barranc, on hi ha la vintena de cases que  presenten més perill, habitades en la seva majoria. «Som conscients que són moments complicats per poder executar obres, però aquesta és una necessitat», assegurà Muñoz al Diari.

Segons un estudi encarregat pel consistori, la inversió que s’hi hauria de destinar seria de 400.000 euros. «Si l’Agència Catalana de l’Aigua no ho pot assumir per la seva situació financera, demanem al Departament de Territori i Sostenibilitat que se’n faci càrrec», apuntà l’alcalde, qui ja va plantejar aquesta demanda al conseller Lluís Recoder en una visita recent a la comarca del  Montsià. L’obra ja estava prevista per la Generalitat i va constar en uns pressupostos de l’any 2004 amb 600.000 euros, però mai es va arribar a executar, segons recorda Muñoz.

Molta preocupació

Després dels aiguats de la tardor de l’any 2000, que van provocar nombrosos desperfectes  a tots els municipis de la zona,a la Galera es van arranjar les parts més malmeses del barranc i es va construir algun petit punt de protecció, que ara es voldria ampliar a una franja molt més àmplia per garantir la seguretat i la tranquil·litat dels veïns.
Segons expliquen dos d’aquests veïns, Mari Carmen Roig i Javier Muñoz, pel barranc de la Galera només baixa aigua dels Ports quan hi ha grans temporals. Amb els anys el barranc s’ha anat fent molt gran i menjant cada vegada més terreny, comenten.

Marcel Tomàs és un dels veïns que té més esquerdes al seu habitatge i reclama solucions a l’Ajuntament i la Generalitat. La por a una caiguda de la casa fa que només ocupin la part més allunyada al barranc, especialment a la nit. «Vivim dia a dia amb aquesta preocupació, que es fa encara més present quan plou i quan baixa el barranc», explica.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada