Unió de Pagesos i la Federació Catalana de Caça denuncien els greus danys que causen conills i senglars als conreus aixi com riscos en el trànsit

Soca de taronger rosegada pels conills

(Redacció/J.Roig).-Unió de Pagesos i la Federació Catalana de Caça denuncien que l’elevada densitat de població d’algunes espècies cinegètiques, com els senglars i els conills, ha arribat a un punt insostenible en determinades zones de Catalunya, tant pels danys als conreus com pel risc d’accidents de trànsit que comporten.
Tot i que també hi ha algun incident  amb els senglars,a les Terres de l’ Ebre el principal problema és la plaga de conills. Cal recordar que només la temporada passada es van capturar 30.000 conills. Els conreus que resulten més afectats són els cítrics, l’olivera, l’horta i en alguns casos la vinya.
El senglar causa més problemes a  Girona, Collserola i una part del Camp de Tarragona. El director general de Medi Natural, Josep Escorihuela, reconeixia ahir que els senglars i els conills són plagues, i assegurava que el seu departament ja està treballant en la línia que reclamen tant els pagesos com els caçadors, amb qui ja s’ ha reunit més d’ un cop per tractar el problema .

El sindicat i la federació consideren que és necessari actuar amb efectivitat per prevenir els danys que aquesta fauna causa als conreus, així com evitar els accidents de trànsit, i que, per aquest motiu, cal la cooperació de tots els agents implicats, agilitzar la tramitació de les autoritzacions excepcionals en època de veda i unificar els criteris dels diferents serveis territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Ambient (DAAM). Les dues entitats també consideren que cal resoldre el problema que suposen aquestes espècies en les zones en les quals la caça està prohibida, especialment les zones de seguretat i els refugis de fauna.

Per a Unió de Pagesos i la Federació Catalana de Caça, en les zones amb densitats de fauna excessiva, sobretot de senglars o conills, en les quals la caça, principal mecanisme de control de les poblacions, ja no és suficient, és l’administració qui hauria d’establir les mesures necessàries i els protocols d’actuació que permetin rebaixar la població d’aquestes espècies a uns nivells tolerables.

A més, Unió de Pagesos i la Federació Catalana de Caça consideren que l’actuació de la Direcció General del Medi Natural a través del cos d’agents rurals ha de ser més eficient i facilitar la caça i el control d’aquestes espècies.