Reaccions i opinions a l’aprovació del nou Pla Hidrològic

nusEl Consell de Ministres aprova el Pla Hidrològic de l’Ebre amb un cabal mínim de 100 m3 per segon al seu pas per Tortosa

El Consell de Ministres aprovava , finalment, el Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre. Amb un retard de dos mesos al termini que s’havia fixat el mateix Ministeri d’Agricultura, el document ha rebut el vistiplau de l’executiu espanyol el passat  divendres amb el rebuig frontal de la Generalitat i de les Terres de l’Ebre. Entre altres, el Pla fixa el cabal mínim que ha de tenir el riu en diferents trams i que al seu pas de Tortosa està previst en 100 metres cúbics per segon. Tant la Generalitat com el moviment social de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) consideren “insuficient” aquest règim de cabals per garantir la supervivència del tram final del riu i del Delta.

El Pla hidrològic de la Conca de l’Ebre, aprovat prèviament al juliol pel Consell Nacional de l’Aigua, limita el cabal del tram final de l’Ebre a poc més de 3.000 hectòmetres cúbics anuals d’aigua per poder destinar-ne 11.000 a regar 1,4 milions d’hectàrees. El pla planteja la construcció de nous embassaments que se sumarien als 109 que actualment ja hi ha en explotació, majoritàriament per al rec, i preveu un augment substancial del consum de l’aigua del riu. Actualment la demanda d’aigua de l’Ebre ascendeix a 8.210 hectòmetres cúbics anuals, el 55% del total, però la planificació del govern espanyol amplia aquesta xifra i permet arribar a 10.700 hectòmetres cúbics al 2027, que és el 70%, de manera que el Delta de l’Ebre hauria de sobreviure amb el 30% restant.

El Pla aprovat reserva per a Tortosa un volum mínim de 3.100 hm3 a l’any, és a dir, un cabal de 100 metres cúbics per segon de mitjana, mentre que el Govern en reclamava 7.167 en any sec, 9.508 en any mitjà i 12.543 en any humit. En canvi, no incorpora la previsió de cap transvasament de l’Ebre. El Ministeri d’Agricultura argumenta que el pla garanteix per primera vegada cabals ecològics per a 41 punts del riu, i assegura que les dades que ha aportat la Generalitat exageren de manera substancial els cabals històrics.

La PDE inicia la lluita social i jurídica contra el Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre

El moviment social fa una crida a la mobilització per combatre un pla “devastador” pel Delta

La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) esperava l’aprovació del Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre de forma imminent, i ja té a punt tota la maquinària de defensa jurídica per poder recórrer el document tant als tribunals espanyols com a Europa. El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, en declaracions a l’ACN, ha fet una crida a la mobilització social per combatre un pla que tindrà “efectes devastadors” pel Delta, perquè fixa cabals mínims insuficients i incorpora fins a 450.000 noves hectàrees de regadiu. La PDE transformava una assemblea informativa prevista   a Amposta en el primer acte de rebuig al Pla de Conca després que aquest passat  divendres l’aproves  el Consell de Ministres.

Tomàs ha recordat que si s’aplica el cabal previst al pla, pocs més de 3.000 hectòmetres cúbics anuals, suposarà “la mort del Delta” i, a més, es crea “la reserva d’aigua suficient perquè en una segona fase es faci un Pacta Nacional de l’Aigua amb noves propostes de transvasament”.

A partir de l’aprovació del pla pel Consell de Ministres, la PDE podrà iniciar ja la seva batalla jurídica per tombar el document. “La part positiva de tot és que ara ja podrem defensar-nos. És un mal pla, amb uns efectes devastadors, però un cop aprovat ja podem tirar endavant els mecanismes de defensa jurídics espanyols i europeus”, ha manifestat el portaveu. En aquest lluita, el portaveu de la PDE també confia tenir el suport de les institucions ebrenques i del Govern de la Generalitat. “Ens agradaria no fer-ho sols i que ens acompanyessin fins el final”, ha advertit.

 CDC considera que el pla hidrològic posa en risc el delta de l’Ebre i vulnera la directiva europea de l’aigua

Rull demana “sentit comú” per buscar l’equilibri entre els usos legítims dels regants i la preservació d’un patrimoni natural

Barcelona (ACN).- El secretari d’organització de CDC, Josep Rull, ha afirmat que el pla de la Conca de l’Ebre posa en risc el delta de l’Ebre i vulnera la directiva europea de l’aigua. “Estem convençuts que infringeix la llei. Que curiós que ahir no sortís el ministre Arias Cañete al costat de la vicepresidenta a defensar el pla hidrològic”, s’ha preguntat en veu alta Rull. “Potser perquè sap que defensar una proposta que pot contradir les directives europees no és el més pertinent per arribar a ser comissari europeu”, ha ironitzat el dirigent de CDC, que ha demanat “sentit comú” per buscar l’equilibri entre els usos legítims dels regants i la preservació d’un patrimoni natural extraordinari com el delta de l’Ebre.

“I amb un cabal de només 3.000 h3 això últim no es pot garantir i no és viable”, ha puntualitzat Rull, que ha recordat que hi va haver un consens important a les terres de l’Ebre en el “plantejament sensat” del Govern de reclamar un mínim de 7.000 h3. “Per tant, ens oposarem amb tota contundència al Pla de Conca de l’Ebre. Les coses es poden fer millor i mantenir l’equilibri entre els usos dels regants i industrials amb la preservació del delta de l’Ebre”, ha insistit el secretari d’organització de CDC, que ha titllat també aquest pla hidrològic del govern espanyol de tenir “un punt d’imposició inacceptable” i ha anunciat que recorreran a les instàncies europees per aturar-lo.

El PPC defensa que el Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre “garanteix el futur del Delta”

Barcelona (ACN).- La vicesecretària d’organització del Partit Popular de Catalunya (PPC), Dolors Montserrat, ha defensat el Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre aprovat aquest divendres al Consell de Ministres assegurant que “garanteix el futur del Delta”. En una atenció als mitjans aquest dissabte , Montserrat ha volgut remarcar que “el 90% dels representants del consell de l’aigua” van votar a favor del pla, del qual afirma “compleix amb les directives europees i garanteix el caudal mínim ecològic”. Ha lamentat, a més, que la Generalitat “l’únic que busca és enfrontar el territori i els pagesos, quan els regants i els pagesos estan a favor d’aquest pla”.

Joan Herrera demana “coherència” al Govern en matèria d’aigua, i diu que “en fa negoci”

El coordinador nacional ICV-EUiA reclama, des de Roquetes, un front comú contra el Pla de Conca

Roquetes (ACN).- Joan Herrera ha qualificat el Pla de Conca, aprovat divendres pel Consell de Ministres, d'”agressió al territori sense precedents” i, ha dit, es tracta d’un transvasament encobert. En aquest sentit, ha demanat “coherència” al Govern en matèria d’aigua, ja que, ha declarat, “en fa negoci”. També ha explicat que el seu partit presentarà al Parlament una proposta de resolució per tal que s’utilitzin tots els mecanismes, polítics i legals, perquè el pla no tiri endavant. Herrera ha aprofitat la seva visita a Roquetes (Baix Ebre) per reunir-se amb alguns membres de la Plataforma en Defensa de l’Ebre. Amb ells ha acordat la necessitat d’establir fronts comuns contra el Pla de Conca a tots els nivells.

La Comunitat de Regants de la Dreta de l’Ebre, satisfeta amb l’aprovació del Pla de Conca

El col·lectiu lluita perquè no els “prenguin” aigua de la concessió de regadiu que tenen actualment

Tortosa (ACN).- La Comunitat de Regants de la Dreta de l’Ebre ha celebrat l’aprovació del Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre per part del Consell de Ministres. El seu president, Manolo Masià, ha explicat que “s’ha fet una bona feina”, i que ells, l’únic que volen, és “que no ens toquin la concessió de regadiu” que tenen ara. Així, ha assegurat que “els regants estan contents”. Masià també ha dit que “s’ha fet un repartiment equilibrat”, i que els regants “no podem donar aigua de la nostra concessió per mantenir un cabal ecològic”, ha puntualitzat. “No podem mantenir el Delta amb 7.000 metres cúbics per segon, en any de sequera”, ha finalitzat.

El catedràtic d’ecologia de la UB Narcís Prat qualifica el Pla Hidrològic de l’Ebre de “comèdia” que “no té en compte els criteris científics”

El científic alerta que d’aquí a 25 anys una quarta part del Delta “estarà per sota del mar”

Barcelona (ACN).- El catedràtic d’ecologia de la Universitat de Barcelona Narcís Prat ha qualificat el Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre de “comèdia” per evitar una multa de la directiva europea de l’aigua. El científic ha denunciat, en declaracions a l’ACN, que “no té en compte els criteris científics” i que “no ha calculat res pensant en el canvi climàtic”. “Aquest pla només ha volgut acontentar els que es reparteixen el pastís”, ha conclòs. A més, ha alertat que amb la reducció del cabal no arribaran sediments al Delta, i que, com a conseqüència d’això, “d’aquí a 25 anys estarà per sota del mar”. Això, “afectarà tot l’ecosistema del Delta”, ha vaticinat. Prat espera que la UE freni el pla del govern espanyol.

El catedràtic d’Ecologia de la Universitat de Barcelona, Narcís Prat, ha criticat que el Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre “es ven com si fos molt bo però no ha servit per res”, “és una comèdia”. Segons Prat, l’administració ha encarregat els seus estudis per intentar justificar els cabals establerts i s’han fet de manera que “abans de començar-los ja se sabia quines serien les conclusions”.

En aquest sentit, Prat ha denunciat que “és un pla que no té en compte els criteris científics” i que “no s’ha calculat res pensant en el canvi climàtic”. “Aquest pla només ha volgut acontentar els que es reparteixen el pastís”, ha conclòs Prat. I és que pel catedràtic de la UB “és un pla fet pels regants”, que “s’ha repartit entre tots” i ha “deixat al riu el que quedava”, el “mínim que volien deixar”, ha subratllat.

Segons Narcís Prat, el nou Pla Hidrològic suposarà que “no arribin els sediments al mar” i això farà que el Delta “es vagi enfonsant”. “Una quarta part del Delta estarà sota el mar d’aquí a 25 o 30 anys”, ha vaticinat. Per Prat, “això suposarà la desestabilització del sistema natural” i de “tota la xarxa tròfica”, “hi haurà menys peixos, menys ocells” i “tot l’ecosistema se’n va avall”, ha conclòs.

El Govern decidirà dimarts les mesures contra el Pla hidrològic de l’Ebre

(aguaita.cat) El conseller de la Presidència de la Generalitat i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha explicat que l’executiu català anunciarà este dimarts les mesures i l’actuació política i institucional davant el Pla hidrològic per a la conca de l’Ebre aprovat divendres pel Consell de Ministres.

Homs ha expressat el rebuig del Govern al pla pel que pot suposar per al Delta de l’Ebre, i per “la manera com es gestionen, es presenten i es fan les coses” per part del Govern central. “Tenim molts dubtes” sobre que el pla supose una millora pels regants, ha apuntat, i ha assegurat que el Govern prendrà decisions des d’una posició d’estar al costat dels habitants de l’Ebre i de tots els regants de Catalunya, segons un comunicat emès este cap de setmana. La Plataforma en Defensa de l’Ebre ha reclamat en les últimes setmanes que tant el Govern de la Generalitat com les institucions ebrenques mostren el seu rebuig al pla de conca passant a emprendre accions práctiques per combatre’l.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada