L’Ajuntament d’Alcanar ha sol•licitat mig milió d’euros del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) 2007-2010 per poder dur a terme la primera fase de la restauració del convent dels Josepets, situat a les Cases d’Alcanar.

convent-vinaros-newsAquesta part tindrà un cost total d’un milió d’euros, l’altra meitat que falta l’aportarà la corporació canareva, “tot i que estem fent gestions per buscar un cofinançament, ja que no és incompatible amb els fons europeus”,segons que  manifestà al diari digital  Vinaròs.News el portaveu del govern local, Josep Bort. Vinaros News

La primera fase consistirà en la rehabilitació de la façana, la il•luminació exterior i l’arranjament de la planta baixa, condicionant-la i dotant-la dels serveis necessaris. Tot i que la idea definitiva és que el convent es converteixi en un alberg, la planta baixa es destinarà provisionalment a l’ús de les entitats casenques fins que l’alberg sigui una realitat.

Tan aviat s’executi la primera fase, l’Ajuntament emprendrà la segona, que costarà un milió d’euros més, també finançats al 50 per cent amb els fons FEDER 2010-2013. La corporació ja compta amb 60.000 euros del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) per a l’anualitat de 2012 i espera trobar noves vies de finançament que redueixin encara més l’aportació municipal que, en principi, hauria d’ésser de 500.000 euros. Aquesta segona fase permetrà actuar a les plantes soterrani, primera i segona amb l’objectiu d’aconseguir que el 2012, ja estigui preparat per a funcionar com a alberg.

L’edifici es va construir a finals del segle XIX per la Hermandad de Sacerdotes Operarios Diocesanos del Sagrado Corazón de Jesús, coneguts popularment amb el sobrenom dels Josepets. Entre 1936 i 1944 aproximadament, feia les funcions d’escola pública de xiquets i xiquetes per separat. Amb l’arribada de la democràcia, als anys vuitanta, després d’un temps tancat i sense cap activitat, es va “cedir o llogar” – no ho han pogut precisar els informants – a la Generalitat com un centre d’acollida per a orfes i nens amb situació de risc o conflictes familiars.

El Convent dels Josepets de les Cases està catalogat Bé d’Interès Local i ja va acollir colònies d’estiu d’alumnes del col•legi Sant Josep de Tortosa i d’altres d’arreu d’Espanya durant la segona meitat del segle XX.   Vinaros News

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada