Ajuntaments, propietaris i caçadors dels Ports s’oposen a les restriccions que suposaria la declaració de Parc Nacional

821312

Un corredor de muntanya sobre un dels cims del parc natural dels Ports.(ACN)

La difusió de la proposta de la Generalitat genera malestar entre alcaldes i agents del territori, que critiquen la manca d’informació i els dèficits de l’actual parc natural

 (ACN).- Oposició i escepticisme generalitzat entre alcaldes, propietaris i caçadors del massís dels Ports davant la possibilitat que el Govern proposi convertir l’actual parc natural en Parc Nacional revelada per l’ACN. El fet que la declaració restringeixi o prohibeixi bona part de les activitats tradicionals de l’espai -especialment la caça esportiva, la ramaderia o la limitació del lliure accés – ha estat rebuda amb reaccions de rebuig frontal. Ajuntaments i agents socio-econòmics qüestionen també que la Generalitat encara no els hagi informat oficialment per debatre la proposta i posen en dubte la seva viabilitat davant el crònic dèficit de recursos i les retallades que pateix el parc natural.

Tot i que alguns coneixien oficiosament l’existència de la proposta de Territori i Sostenibilitat, la gran majoria d’alcaldes, propietaris i agents socio-econòmics del territori han lamentat la manca de comunicació oficial i informació sobre aquesta proposta. Especialment crític en aquest sentit s’ha mostrat l’alcalde de Roquetes, el republicà Francesc Gas, qui ha recordat la necessitat de “consens” amb els actors del territori afectats per abordar una operació d’aquesta envergadura després de les complicades negociacions a múltiples bandes que van precedir la creació del parc natural. “Si volen fer una proposta, parlem-ne, i així no s’alarma ningú”, ha plantejat.

********Gas, que d’entrada assegura no rebutjar cap proposta, ha posat però en dubte la viabilitat de la declaració en l’actual context de gestió del parc natural. “Que parlin de parc nacional quan no es tenen els recursos necessaris per mantenir el parc natural em sembla fora de lloc”, ha declarat. En aquest sentit ha citat el recent canvi de model de gestió en la Reserva Nacional de Caça i la retallada d’efectius de la brigada del parc natural, que d’onze efectius passarà a tenir-ne set, quatre dels quals alternaran tasques a la zona amb altres que encarregui Forestal Catalana. L’alcalde roquetenc, a més, considera políticament “contradictori” que en un moment que el país demana estructures pròpies “donem la gestió d’espais a l’Estat”.

També Josep Maria Lleixà, alcalde del Mas de Barberans, un dels municipis d’entrada als Ports per la comarca del Montsià, ha remarcat que els veïns del territori no acceptaran més restriccions de les que ja es van assumir amb la declaració de parc natural. “Si això ha de suposar una oportunitat per la nostra gent i per al territori, endavant. Si ha de suposar més entrebancs, més restriccions, dificultats als accessos, a la gestió del parc o que la gent del territori tingui més dificultat per moure’s dins del mateix, no hi estarem en absolut d’acord”, ha assegurat.

A l’espera de ser informats dels resultats de la proposta, dels avantatges i dels inconvenients, Lleixà ha criticat que es plantegin limitacions en sectors com la ramaderia. “Ens sorprèn que ho restringeixin quan el fet que no es netegi el sotabosc és un perill potencial enorme per aquest parc”, ha dit Lleixà.
“Els ramats, és imprescindible que hi siguin”, ha dit. Lleixà ha recordat que actualment és el parc natural qui subvenciona la pastura dels ramats al parc.

Per la seva banda, el coordinador a les Terres de l’Ebre del sindicat agrari Unió de Pagesos, Joan Montesó, també ha mostrat la seva oposició frontal a la idea perquè podria suposar l’expulsió definitiva de l’activitat agrària i ramadera, amb les conseqüències que això podria tenir per al territori. “La no gestió provoca la deixadesa i darrera venen els incendis. Està demostrat en altres parcs nacionals del Mediterrani i de l’estat espanyol que la no gestió porta problemes. Els tècnics que han fet això no llegeixen els últims informes sobre aquesta matèria”, ha etzibat el dirigent sindical.

Els propietaris també han mostrat el seu desencís amb la manca d’informació i, especialment, amb la possibilitat que es restringeixin o prohibeixin alguna de les activitats a l’actual parc natural. “Als parcs nacional està absolutament prohibit tot per llei, deixant que la natura segueixi el seu curs. Hi estic completament en contra”, ha manifestat Teresa Sabaté, una de les propietàries més importants de terreny del massís a la comarca del Baix Ebre i representant del col·lectiu a la Reserva Nacional de Caça. Tot i desconèixer també el contingut exacte de la proposta, Sabaté ha recordat que, en aquests casos, els caçadors i els ramaders, però també els excursionistes o boletaires poden veure restringida la seva activitat.

Des de la Federació de Caça de les Terres de l’Ebre han fet notar la seva sorpresa però sobretot un gran malestar davant la possibilitat que, com apunta el document, fos necessari prohibir la caça esportiva i fer desaparèixer la Reserva Nacional de Caça. El president de la federació, Manolo Royo, ha recordat que la caça regulada és una important font d’ingressos per als municipis i un atractiu per al “turisme ric”.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada