Roquetes tanca definitivament la compra de les naus de Lear i busca ja noves empreses per ocupar-les

*L’Ajuntament manté obertes les possibilitats de vendre-les a una empresa, llogar-les o fraccionar-les en funció de la demanda del mercat

L’Ajuntament de Roquetes (Baix Ebre) busca ja nous inquilins per a les naus de l’antiga Lear després d’haver tancat definitivament la seva adquisició el passat dijous. El consistori, que ha pagat per les instal·lacions 1,5 milions d’euros provinents de l’administració estatal en el marc del Fons d’Industrialització de les Terres de l’Ebre -creat, precisament, arran del tancament de la multinacional nord-americana-, treballarà, juntament amb Acció10, per afavorir la insta·lació d’empreses que permeti generar ocupació. La idea és posar a disposició del mercat unes naus amb “uns costos relativament baixos”, sigui a través de la seva venda, lloguer o compartimentació de l’espai. ACNDesprés de l’anunci de tancament de Lear, el passat 2009, que va deixar 520 treballadors al carrer, la compra de les naus de la multinacional nord-americana dedicada a la fabricació de cablejat per a l’automòbil es va convertir en la gran prioritat de la Comissió per a la Industrialització de les Terres de l’Ebre, creada arran d’aquesta crisi i que va rebre uns fons de 10 milions d’euros de les arques estatals.

Un any després de la marxa definitiva de la multinacional a Hongria, el consistori ha pogut segellar l’acord de compra de les instal·lacions -una operació per valor d’1,5 milions d’euros- i accedir al seu interior amb tots els drets de propietat. “L’empresa tenia ganes de vendre i hem fet una compra barata”, ha indicat l’alcalde de Roquetes, el republicà Francesc Gas. El complex està format per una nau principal de 12.922,68 metres quadrats, amb una superfície total construïda de13.249,52 metres quadrats. La suma de la factoria i els accessos és de 14.543,12 metres quadrats.

Els responsables municipals han destacat la importància de l’operació que ha permès al consistori, “sense posar ni un euro” posar a disposició de les empreses unes instal·lacions que es troben “en molt bon estat” amb “uns costos relativament econòmics”. “El nostre compromís i la nostra voluntat és treballar per tornar-les a ocupar i crear llocs de treball, si no els que ja havien (amb Lear), sí un nombre important per reduir la taxa d’atur a la ciutat i al Baix Ebre”, ha assegurat Gas, tot recordant que al municipi la desocupació se situa entre el 18 i el 19% afectant, especialment, dones i joves.

La prioritat, ara, doncs, passa per captar noves activitats econòmiques a l’espai. Per aconseguir-ho, el consistori treballa amb l’agència de la Generalitat Acció10 i ha contactat amb diversos intermediaris privats per oferir les instal·lacions. “Ells tenen un coneixement més dinàmic del mercat perquè ens assessorin sobre què cal fer”, ha afegit el regidor de promoció econòmica, Josep Codorniu.

Tot i reconèixer que la situació econòmica actual no resulta precisament favorable per aconseguir l’objectiu, Codorniu ha insistit en el potencial d’un espai “amb metres i metres quadrats per fer el que es vulgui”. Els tècnics municipals i d’Acció10 hauran d’estudiar ara tècnicament les possibilitats. “Amb els temps que corren no pots equivocar-te”, ha afegit.

De fet, l’Ajuntament de Roquetes baralla diferents possibilitats a l’hora de facilitar que l’antiga factoria de Lear pugui donar cobertura a noves activitats empresarials. “Permeten vendre-les a una empresa, fraccionar-ho o llogar-ho. Tenim totes les possibilitats. Ara caldrà estudiar-ho i buscar en el mercat laboral possibilitats. En funció de la demanda, valorarem la decisió final”, ha indicat Gas.

L’alcalde ha recordat, a més, que un cop s’executi la variant desdoblada de la C-12 al seu pas per Tortosa i Roquetes -actualment en projecte per part de la Generalitat-, l’emplaçament millorarà de forma sensible les seves comunicacions i accessibilitat. “Estarà a uns 700 metres i li donarà un valor afegit”, ha precisat. A partir d’aquest moment, el consistori es plantejarà tirar endavant el desenvolupament d’un pla d’urbanització industrial a la zona que comprèn onze hectàrees de terreny.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada