Primer tractament químic contra el caragol poma als arrossars del Delta afectats per la plaga

Preparació de la maquinària i dels productes químics per a la eradicació del cargol poma a l'Aldea .-ACN

ACN.-El Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) ha posat en pràctica, des de el passat divendres, un nou mètode per combatre la plaga del caragol poma. Tot i que el vent de primera hora del matí va retardar l’inici dels tractaments,es van poder ruixar unes 30 hectàrees d’arrossars afectats per la plaga a la partida de Tudó, prop de l’ermita de l’Aldea (Baix Ebre). El nou mètode consisteix en un doble tractament químic amb un mol·lusquicida i un segon producte que atreu els caragols i els hi provoca la mort per enverinament. D’aquí una setmana, aproximadament, es durà a terme un nou mostreig per comprovar l’efectivitat dels tractaments i les possibilitats d’utilitzar-lo en altres zones.

La campanya va començar amb un mostreig realitzat durant deu dies, que va finalitzar aquest dimarts i amb el qual es van detectar concentracions d’exemplars de caragol poma d’entre 10 i 50 individus per metre quadrat, postes incloses, a la zona de l’Aldea. Aquestes dades son preocupants per a la zona ja que com explica el director del serveis territorials del DAR a l’Ebre, Antoni Espanya, ‘aquestes densitats que fan difícil la viabilitat el cultiu de l’arròs’.

Per poder dur a terme els nous tractaments, s’han eixugat unes 30 hectàrees d’arrossars on s’ha deixat només una fina làmina d’aigua per ajudar a la penetració dels productes. Aquest divendres s’han ruixat els camps afectats amb el tractament combinat que consta d’un mol·lusquicida de contacte d’ample espectre i un altre producte que actua per via digestiva i provoca la mort dels caragols per enverinament. Espanya ha apuntat que els tractaments es realitzen per primer cop en camps d’arrossars tot i que han estat provat prèviament en laboratoris d’investigació. ‘Ens agradaria que l’efectivitat sigui del 100% i, tot i que sabem que en altres llocs del món algun d’aquest productes ha funcionat, hem de ser prudents’, diu Espanya.

Paral·lelament el departament està fent un mostreig més ampli a tot l’hemidelta esquerre de l’Ebre per poder concretar amb exactitud l’abast de la plaga al Delta i comprovar si hi ha nous focus de propagació. Com ha explicat Espanya, el mapa ‘ha de localitzar on s’han establert els nuclis reproductors perquè serà allí on s’han d’aplicar els tractament i evitar que aquestes poblacions es consolidin’.

També des de fa setmanes un grup d’onze persones contractades a través d’un pla d’ocupació específic treballen en la retirada manual d’exemplars de caragol poma a la zona afectada.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada