UP ven fruita i verdura a ‘preu just’ generant malestar entre els paradistes del Mercat de Tortosa

mercat-de-tortosaUnió de Pagesos (UP) ha organitzat aquest dilluns a Tortosa l’anomenat mercat ‘transparent’ per vendre productes de la terra al preu que consideren ‘just’, que permet cobrir els costos de producció més un petit benefici empresarial.

Així, el client podia trobar dos quilos de mandarines per 1,50 euros, dos quilos de carxofes a 2 euros, o dos coliflors a 1 euro.

L’acte s’emmarca en la protesta que els pagesos fan contra els preus abusius de la gran distribució.

Tot i que aquest mercat ja s’ha fet a altres llocs del país, el fet que les parades s’instal·lessin a la plaça Barcelona, al costat del Mercat municipal, va provocar el malestar dels venedors. La Policia Local va aixecar acta administrativa.

Polèmica inesperada en l’acció que UP que va dur a terme ahir dilluns per reivindicar un ‘preu’ just pels productes, tant al camp com a la ciutat. I és que el mercat ‘transparent’ que el sindicat va organitzar  a la plaça del costat del Mercat municipal va  indignar els venedors del Mercat que van fer arribar la seva queixa a l’Ajuntament. Tot i que el coordinador d’UP a les Terres de l’Ebre, Joan Montesó, va assegurar que el sindicat va demanar ‘el mateix permís’ que s’ha presentat a altres llocs de Catalunya, sembla que en la instància no es detallava que l’acció preveia la venda de productes.

La queixa dels paradistes del Mercat va provocar que l’Ajuntament tinguera que enviar a la Policia Local a aixecar una acta administrativa de l’acció de protesta del sindicat.

Amb tot, Montesó va deixar clar que el mercat ‘transparent’ es fa arreu del país per denunciar els abusos de la gran distribució, i no dels paradistes del Mercat. Així, a les parades dels pagesos es podien comprar dos coliflors a un euro, el quilo de taronges a 0,50 euros, pomes a 0,40 euros el quilo, o 0,60 euros el quilo de peres o de mandarines. Uns preus que van cridar l’atenció del client i que va fer exhaurir productes com les carxofes en pocs minuts.

El responsable d’UP deia que els preus fixats són els que ells han calculat per fer viable la seva feina. ‘Reclamem preus justos al camp per al pagès que no ens estem guanyant la vida, estem a menys de zero, no podem continuar amb les nostres explotacions perquè la distribució posa uns marges comercials que el mateix consumidor no pot acabar adquirint. Si no s’opta per una llei del
comerç just haurem d’acabar plegant’, es queixava Montesó.

Així, segons va assegurarel coordinador d’UP els mateixos productes que ells venien aquest dilluns  es poden trobar des de dos fins a vuit cops més cars a les grans superfícies. És el cas del pebrot de padró que mentre el pagès el venia a 2 euros el quilo, el preu a les grans superfícies pot ser des de 8 o 12 euros el quilo.

Des del sindicat s’ha reivindicat de nou el mercat del pagès que es feia un cop a la setmana, abans els dissabtes, a Tortosa, i que fa prop d’un any que s’ha deixat de fer.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada