Es detecta el “morrut roig” a les palmeres del fossar de Santa Bàrbara

“Morrut Roig” (Foto:AdSB)

L’ Ajuntament ha alertat de que les palmeres del cementiri municipal  estan afectades per la plaga de l ‘escarabat  conegut com a “Morrut roig”

(AdSB/J.Roig/T.G).-El “morrut roig” és un escarabat relativament gran, entre dos i cinc centímetres de llarg, i un color vermell òxid ,les larves del qual excaven galeries de fins a un metre de llarg al tronc de les palmeres, arribant en força ocasions a matar la planta.
Jordi Boronat,l ‘alcalde del municipi, informava des de la ràdio municipal de que aquesta voraç espècie invasora s’ha detectat ara a les palmeres ornamentals del cementiri de Santa Bàrbara i que des de l’ajuntament s’està actuant contra rellotge per minimitzar els seus efectes
Els primers efectes visibles de la infestació,denunciats pel responsable del manteniment del cementiri, ha estat la caiguda de les fulles de la part superior i laterals d’una palmera de la part més nova del fossar.
Recerques científiques realitzades per la Universitat Jaume I de Castelló han revelat que l’espècie més vulnerable davant el morrut no és la palmera datilera, sinó la palmera canària, l’espècie preferent per a l’ornamentació de ciutats i jardins durant el segle passat. No obstant això, s’ha comprovat que tant les datileres com les endèmiques grega i valenciana es poden veure afectades per l’insecte, tot i que en menor mesura. Per això Boronat deia que  ja s’han començat a realitzar tractaments fitosanitaris d’urgència a través dels operaris municipals, però que els efectes són imprevisibles.
Per això s’ ha volgut informar a la població per tal de que prengui les mesures oportunes per mirar de combatre  i minimitzar ,en la mesura de lo possible, els efectes d ‘aquesta plaga,difícil de detectar ,tot i que , si hom té una bona oïda ,escoltant directament sobre el tronc de la palmera es pot escoltar els sons de l ‘excavació i dels mastegar de les larves per l’ interior del nervi central de la palmera.
Originari del sud-est asiàtic i la Polinèsia, el morrut de les palmeres s’ha estès a l’Àfrica i Europa, arribant a la Mediterrània a la dècada de 1980, essent detectat per primer cop a Espanya el 1994. L’any 2004 entra en molta virulència al País Valencià i causa estralls al palmerar Patrimoni de la Humanitat d’Elx que encara avui dia continua amb la lluita per evitar l’afectació.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada