Dos incendis de vegetació al perímetre urbà de Santa Bàrbara.

INCENDI

Zona del primer incendi (Foto:A.Ollés)

Fa poques setmanes se’n produïa un altre en uns solars abandonats dins el casc urbà.

Protecció civil manté activada la Prealerta del Pla especial d’emergències per incendis forestals davant el risc d’incendi forestal  que hi ha aquests dies.

(A.Ollés/ J.Roig/ Redacció).-Ahir per la tarda es va produït un petit incendi en les immediacions del Passeig de les Escoles de Santa Bàrbara. Segons que informava el regidor de governació planer Antonio Ollés, al voltant de les 15:00 hores, alguns veïns van donar l’avís d’una crema que estava afectant els camps de conreu al darrere de l’Escola Municipal de Música. Desprès de trucar  al telèfon d’emergències 112, i en qüestió de minuts, arribava  a la zona una ambulància, una dotació de mossos d’esquadra i un camió de bombers. Després de revisar la zona, els bombers van procedir a remullar el perímetre i apagar les poques flames que continuaven cremant.
Segons detalla Ollés, afortunadament les flames no van poder avançar cap el nord perquè una finca veïna estava ben llaurada i neta d’herbes i va actuar com a  tallafocs.
L’incendi va començar al costat del camí del cementiri i es va anar desplaçant uns 200 metres en direcció est fins arribar al següent camí, just al darrere de l’Escola de Música.
Casualment, uns minuts després es produïa un altre incendi, de dimensions menors, a l’inici del camí de Palomo, en la rotonda de la sortida cap a Tortosa.
El regidor planer conclou recordant que, tenint en compte les elevades temperatures que estem patint, i la forta sequera que afecta a tota la vegetació, tothom ha de ser conscient de  la importància de no cometre cap imprudència com encendre foc al camp, llençar burilles per la finestra, etc… perquè les conseqüències podrien ser molt més greus que les que es produïen ahir.

És de destacar que el nostre poble ja va viure a principis del passat mes de juny el primer ensurt de la temporada, quant els bombers van haver d’acudir a sufocar un incendi que es va produir a les parcel•les que hi ha al final del carrer Ulldecona, confluència amb el carrer l’Alguer, a la zona Est del poble. Un incendi  que, com s’ha pogut comprovar, no ha estat  l’únic, (ni ho serà) si no es posa remei definitivament al problema dels solars  bruts i amb herbes altes i seques que hi ha escampats per diferents punts del casc urbà i el seu entorn i que, co mes pot comprovar, són un perill real, especialment en aquests episodis de calor i sequera que estem vivint.

De fet, avui mateix Protecció Civil de la Generalitat segueix demanant prudència en les activitats a prop de zones forestals per l’increment del risc d’incendis

L’organisme ha posat, per quart dia consecutiu, la Prealerta del Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT d’acord amb el risc d’incendi forestal  que hi ha, com a conseqüència de les extremes condicions climàtiques que estem vivint aquests dies. A més, es manté, des de divendres passat, en fase d’Alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per l’onada de calor que s’allargarà almenys fins a demà.
Derivat de l’onada de calor i altres factors com la baixa precipitació dels últims mesos en algunes zones, el risc d’incendi forestal s’incrementa diàriament, destacant com a zones de major risc les poblacions a prop de zona forestal en especial les urbanitzacions i sobretot les que no disposen de les mesures de prevenció davant incendis (franges perimetrals de protecció netes de massa forestal).
Aquest dimecres es mantenen les previsions de superació de temperatura màxima extrema de forma generalitzada a tot el territori català, excepte en algunes comarques del litoral central.

La predicció detallada actual indica que l’episodi es mantindrà segur fins dijous dia 2 de juliol, quan es preveu que la probabilitat de superació de la temperatura màxima extrema sigui menor i l’afectació més localitzada a la part oest del país, però l’episodi es podria allargar fins al proper dimarts dia 7.
Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania que s’informi de com fer front a aquest augment significatiu de les temperatures, sobretot en el cas de les persones més vulnerables a la calor (gent gran, nadons, malats crònics,…)