Salut planteja reduir 35 llits i acomiadar 60 treballadors de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa

Vista de l' Hospital Verge de la Cinta (Foto:futurossanitarios)

(ACN).-Els sindicats mostren la seva perplexitat davant l’anunci d’una retallada del 12,8% de la despesa sanitària en primària i hospitals a les Terres de l’Ebre per aquest 2011
El Govern planeja reduir en 35 llits i acomiadar una seixantena de treballadors de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, segons han denunciat representants sindicals després de mantenir una reunió amb els directius del centre i l’assessor de l’Institut Català de la Salut (ICS) Julio García Prieto. Aquestes mesures, a més del tancament de dos dels cinc quiròfans i la supressió de l’activitat a la tarda, tindrien com a objectiu aconseguir reduir en un 12,8% el total de la despesa dels centres hospitalaris i de primària de les Terres de l’Ebre durant 2011. Els sindicats han mostrat la seva perplexitat davant la proposta i han alertat d’una davallada en la qualitat assistencial.

Tot i que, de moment, Salut encara no hauria facilitat documentació en detall sobre com afectaran les retallades al centre hospitalari, els sindicats han extrapolat les dades previstes d’acord amb la xifra global de retallada del 12,8%, en totes les partides, posada sobre la taula per García Prieto, qui assessora l’ICS per materialitzar les retallades sanitàries al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. “Aquest divendres els demanarem les xifres per escrit com a junta de personal”, ha explicat la representant del sindicat CATAC-CTS, Cinta Sarroca.

El Departament, però, sí que hauria transmès als treballadors que les retallades als centres sanitaris de les Terres de l’Ebre començaran de forma imminent, a partir del mes d’abril i que, de moment, les mesures es mantindrien vigents únicament durant aquest 2011. Tot i això, CATAC-CTS ha calculat que es reduiran entre 30 i 35 llits dels 247 que actualment hi ha al centre hospitalari.

En el planejament de sortida, però, ja figura sense embuts paralitzar l’activitat de tarda al centre des de l’1 d’abril i el tancament d’un quiròfan a partir de maig, amb la idea de deixar-ne operatiu només dos dels cinc en els pròxims mesos, amb una reducció prevista del 20% de l’activitat quirúrgica, segons hauria admès la direcció del centre.

Atenent a la mateixa proporció, el sindicat creu que unes 60 persones podrien perdre la feina de les 900 que hi treballen. “La retallada que ens dol més és la de personal: no es faran substitucions als hospitals. Les jubilacions i vacances no se substituiran. No renovaran eventuals. No ha dit res sobre els interins, però si cal els tocaran”, ha afegit Sarroca. També es veuria afectada l’estructura directiva, amb la unificació de les gerències de Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona.

Tisorada a primària

Paral·lelament, i segons ha denunciat també el sindicat CCOO en un comunicat, la retallada també afectarà a altres béns i serveis. Salut preveu estalvis en farmàcia, reducció de la formació del personal sanitari i no sanitari, retallades de consum energètic, neteja, manteniment, bugaderia. També es planteja reduir en un guàrdia jurat la dotació de seguretat i eliminar-la completament en els centres d’atenció primària.

“A l’atenció primària hi haurà una forta tisorada en les hores de guàrdia que fan els sanitaris, reduint aquestes on es consideri oportú i tancant punts d’atenció continuada de baixa rendibilitat.. Es tancarà l’aixeta en la dispensa de les tires reactives al diabètics, la percepció de dietes i desplaçaments”, ha denunciat CCOO, tot apuntant que alguns punts d’atenció continuada seran tancats per “baixa rendibilitat”.

Els representants dels treballadors preveuen que la junta de personal de l’Hospital Verge de la Cinta d’aquest divendres reclami formalment la informació concreta a Salut sobre les detallades. De moment, els sindicats ja han mostrat el seu rebuig frontal a aquestes retallades. “Promourem i recolzarem les mobilitzacions que contra aquesta gravíssima situació es produiran, i no acceptarem mai la retallada dels drets socials que tant ens han costat aconseguir”, han dit des de CCOO

Des de CATAC-CTS, ja han avançat que buscaran la implicació dels usuaris en les possibles mobilitzacions que es decideixin com a resposta. “La reunió ha anat en la línia que el personal s’espanti una mica i, sobretot, l’usuari. Qui ha de tenir en compte les retallades és l’usuari. La qualitat baixarà i les llistes d’espera augmentaran: si ara estem en sis mesos poden augmentar fins un any. I ho poden fer per llei, fins i tot”, ha resumit Sarroca, qui ha mostrat la seva perplexitat en l’entitat de les mesures anunciades. “La junta de personal estem enfonsats. Encara no ho havíem patit. I no pensàvem que passaria això. Però quan te toca a tu i a la teva gent…”, ha tancat

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada